Mijačić: Nejasno da li u EU ima konsenzusa da se u poglavlje 35 ubace odredbe Ohridskog sporazuma

Dragiša Mijačić
Izvor: Kosovo Online

Koordinator Nacionalnog konventa o EU za poglavlje 35 Dragiša Mijačić kaže da su se Kosovo i Srbija još od samog dana pristajanja u Briselu i Ohridu na novi sporazum o putu ka normalizaciji, obavezali da će taj sporazum ući u proces pregovora o daljim EU integracijama, kako za Srbiju, tako i za Kosovo. On međutim ukazuje da je u ovom trenutku nejasno da li u EU postoji konsenzus da se izmeni pregovaračko poglavlje 35 za Srbiju tako da se u njega uvrste i odredbe iz ovih sporazuma.

"Sada je u pitanju operacionalizacija, odnosno izmena poglavlja 35, kako bi se u to poglavlje za Srbiju uvrstile i odredbe iz ovih sporazuma, Ono što je nejasno u ovom trenutku je da li u Evropskom savetu postoji konsenzus svih zemalja članica EU da se ta promena desi", rekao je Mijačić za Kosovo onlajn.

Prema njegovim rečima, možda se određene članice EU neće saglasiti u ovom trenutku, ali Srbija svakako neće moći da pobegne od onoga na šta se predsednik Srbije Aleksandar Vučić obavezao u februaru i martu.

Na pitanje da li je ovde reč o pritisku kako bi se u dijalogu došlo do rezultata koje EU očekuje, Mijačić smatra da to nije slučaj jer je, kako pojašnjava, put ka članstvu dugoročan proces.

"Mislim da ne, ovo je jedan dugoročni proces, čak i uvrštavanje u poglavlje 35 nije tako jednostavan proces. Ranije je zajednička pozicija članica Evropske unije o poglavlju 35 kasnila dve i po godine nakon potpisivanja Briselskog sporazuma, tako da taj proces nije tako jednostavno izvesti u ovako kratkom roku, ali jedno je sigurno, dalje implementacije neće biti dok se ne krene u kredibilan proces osnivanja ZSO", ističe Mijačić.

Ukazao je da postoje određeni preduslovi da bi do implementacije dogovorenih sporazuma u Briselu i Ohridu došlo.

"To je ono što može pokrenuti proces sa mrtve tačke, pre svega formiranje ZSO, organizovanje izbora na severu i deeskalacija na severu Kosova, a onda će se to kasnije pratiti kroz to zajedničko poglavlje 35 i implementaciju, tj monitoring implementacije sporazuma iz Brisela i Ohrida", zaključio je Mijačić.