Mijačić: Sutrašnji sastanak u Briselu preloman, da li se ide ka smirivanju tenzija ili daljoj eskalaciji

Mijačić
Izvor: Kosovo Online

Predstojeća runda dijaloga na visokom nivou u Briselu jedna je od najvažnijih u ovoj fazi dijaloga i posle tog sastanka biće jasno da li će u narednom periodu odnos između Beograda i Prištine ići ka daljoj normalizaciji ili će stvari eskalirati, naročito na severu, poručuje za Kosovo onlajn koordinator Nacionalnog konventa o EU za poglavlje 35 Dragiša Mijačić.

Mijačić ukazuje da su brojne teme za razgovor predsednika Srbije Aleksandra Vučića i premijera Kosova Aljbina Kurtija i evropskih posrednika - od povlačenja Kosovske policije iz i oko opštinskih zgrada na severu, novih lokalnih izbora, preko formiranja Zajednice srpskih opština, do energetike i pitanja nestalih.

"Susret između Vučića i Kurtija koji se očekuje sutra jedan je od najvažnijih susreta u ovoj fazi dijaloga - dolazi nakon letnje pauze i svih nemilih dešavanja koja smo videli, u maju, ali i pre toga. Nakon ovog susreta biće jasno da li će se u narednom periodu ići ka daljoj normalizaciji odnosa ili će stvari eskalirati, naročito na severu Kosova. Ima mnogo otvorenih tema za razgovor, stvari koje treba hitno rešiti, a to je, pre svega, prisustvo kosovskih policijskih snaga u administrativnim objektima, ali i na severu Kosova", rekao je Mijačić.

Tu je, napominje, i pitanje organizovanja novih lokalnih izbora, ali i druge teme, poput energetike, kao jedne zaboravljene teme, koju u susret zimi treba rešavati, te pitanje nestalih.

"Ima mnogo tema i mnogo toga će zavisiti od ovog susreta", smatra Mijačić.

Na pitanje da li može doći do pomaka, s obzirom na to da kosovski premijer ne samo da povlači poteze koji vode u pravcu eskalacije, već i predlaže da se uvedu sankcije Srbiji u vidu zaustavljanja investicija i ukidanja vizne liberalizacije, i uporno odbija da formira Zajednicu srpskih opština, Mijačić naglašava da ne zavisi od Kurtija da li će Srbiji biti uvedene bilo kakve kaznene mere.

"Od Kurtija ne zavisi da li će EU uvesti sankcije Srbiji ili ne, ali svakako zavisi da li će EU ukinuti sankcije prema Kosovu. Ono što treba da bude fokus Vlade u Prištini je upravo to, ispunjavanje plana u tri tačke, kako bi se normalizovala situacija na severu, organizovali novi izbori i pristupilo formiranju ZSO, a to su sve uslovi da bi se ukinule sankcije Kosovu", naglašava Mijačić.  

Kosovo se, u apelima na ukidanje mera koje je uveo Brisel, poziva na dogovor u Bratislavi između zamenika kosovskog premijera Besnika Bisljimija i specijalnog izaslanika EU za dijalog Miroslava Lajčaka o koracima ka deeskalaciji, dok "zaboravlja" na primenu zahteva EU od 3. juna. 

Mijačić pojašnjava da ono što se postiglo na tim razgovorima u Bratislavi nije greška, ali ukazuje i da to nije sporazum, već je reč o "dogovoru i bilateralnom obećanju Kosova" da će tokom letnjih meseci smanjiti prisustvo policije na severu Kosova.

"To u evropskim i okvirima dijaloga ne znači mnogo, od Kosova je jasno šta se traži - odlazak policijskih snaga iz administrativnih objekata, deeskalacija na severu i organizovanje novih izbora. Bratislavski dogovor je jedna vrsta mehanizma kojom je Kurti hteo da umiri domaću javnost tokom leta. Leto je prošlo, tako da taj dogovor nema neki značaj", ukazao je Mijačić.

Ocenjuje da je Brisel glavna adresa za pitanje odnosa Beograda i Prištine, te da ne očekuje da će se kosovsko pitanje pokretati u nekoj drugoj instituciji, poput Generalne skupštine UN.

Naglašava da je EU tu da vodi dijalog, što i radi, a vodi ga, ocenjuje, po principu "tiha voda breg roni", što ne podrazumeva radikalne i trenutne mere kako bi navela Kurtija, niti bilo koju stranu na dogovor. Međutim, upozorava, zbog "neposlušnosti" i izostanka dogovora - posledice može da ima ceo region.

Zbog toga je, kaže Mijačić, važno da strane ocene šta žele - da li miran suživot ili da probleme rešavaju oružjem.

"Ovde je ključno pitanje, da li mi želimo mir i prosperitet na ovom prostoru, miran suživot i normalan život, ili želimo da rešavamo to pitanje snagom oružja? A znamo da to u prošlosti nikome nije pošlo za rukom, jer se oružjem nisu rešavali problemi na ovim prostorima. Tako da mislim da toga neće biti ni sada. Evropska unija je tu da iznese taj proces, ali političari sa jedne i druge strane moraju da znaju šta žele da dobiju iz svega ovoga", zaključio je Mijačić.