Grubješić: Samo konkretni koraci ka formiranju ZSO predstavljaju napredak u dijalogu

Suzana Grubješić
Izvor: Kosovo Online

Potpredsednica Centra za spoljnu politiku Suzana Grubješić smatra da se samo konkretni koraci ka formiranju Zajednice srpskih opština mogu smatrati napretkom u pregovorima Kosova i Srbije, piše Blic.

"Ukoliko ne bude ozbiljnih, a ne simboličnih koraka prema formiranju Zajednice srpskih opština, nikakvih epohalnih rezultata neće biti u Briselu, jer se već više od decenije sve vrti oko tog pitanja. Treba prekinuti i farsu oko ostavki nelegitimnih gradonačelnika na severu Kosova i Metohije i time stvoriti prostor za učešće Srba na novim izborima", ističe Grubješić.

Međutim, zbog izjava kosovskih lidera ne daje dobre prognoze kada je u pitanju sastanak u Briselu 14. septembra.

"Izjave i ponašanje kosovske strane uoči sastanka u Briselu ne daju osnova za verovanje da će doći do stvarne deeskalacije na severu i daljeg smirivanja tenzija. Čak ni Stoltenbergovu jasnu poruku da je za raspoređivanje KBS na severu potrebna dozvola Kfora, a za delovanje Kosovske policije koordinacija s Kforom, nisu ozbiljno shvatili", navela je Grubješić.

Kako je dodala, nade polaže u EU i SAD.

"Mogu samo da se nadam da su posle letnje pauze EU i SAD odlučnije u nameri da se situacija na severu normalizuje, jer predstavlja pretnju stabilnosti celog regiona", naglasila je Grubješić.