Mijačić: U Južnom Tirolu popis jezičkih grupa određuje kolektivna prava svake zajednice

Beograd_231102_Dragiša Mijačić 01
Izvor: Kosovo Online

Model autonomije Južnog Tirola u više navrata je pominjan kao moguće rešenje u dijalogu Beograda i Prištine. Koordinator Nacionalnog konventa o EU za poglavlje 35 Dragiša Mijačić podsetio je da danas u Južnom Tirolu počinje popis jezičkih grupa, što, kako ističe, predstavlja značajan segment autonomije te italijanske pokrajne.

Mijačić je na društvenoj mreži "X" je ukazao da se u Južnom Tirolu na osnovu jezičkog popisa stanovništva određuju kolektivna prava pripadnika jezičkih zajednica.

"Značajan segment autonomije Južnog Tirola. Na osnovu jezičkog popisa stanovništva određuju se kolektivna prava pripadnika jezičkih zajednica. Javne usluge (školstvo pre svega) su podeljeni po jezičkim kategorijama, a poslovi u javnoj administraciji su određeni po jezičkim kvotama", naveo je Mijačić.

Model autonomije Južnog Tirola pominjao se kao moguće rešenje u dijalogu Beograda i Prištine više puta i na različite načine.

Nekadašnji ministar spoljnih poslova Srbije i Crne Gore Vuk Drašković govorio je 2005. da je formula budućeg statusa Kosova "više od autonomije, manje od nezavisnosti" najbliža modelu Južnog Tirola, u kojem austrijska većina ima praktičan suverenitet, a italijanska manjina posebna prava.

Južni Tirol poslužio i kao jedan od modela za pripremu Statuta Zajednice srpskih opština 2014. godine, a rešenja koja podsećaju na uređenje te italijanske teritorije pominjala su se i u neformalnim dokumentima (non-pejperu) o Kosovu 2021. godine.

Danas se često u diplomatskim krugovima u Parizu i Briselu, uz Olandska ostrva i istočnu Belgiju, pominje kao potencijalni model za autonomiju severa Kosova.