Milašinović: Podizanje ugleda Srbije u Unesku garancija da srpska kulturna baština na Kosovu neće biti svrstana u tuđu

Goran Milašinović
Izvor: Kosovo Online

Predsednik Nacionalnog komiteta Srbije za saradnju sa Uneskom profesor Goran Milašinović izjavio je za Kosovo onlajn da je ponovni izbor Srbije u Izvršni savet Uneska značajan zbog očuvanja srpske kulturne baštine na Kosovu. Kako ocenjuje, podizanjem ugleda Srbije u Unesko stvorena je garancija da srpska kulturna baština na Kosovu neće biti svrstana u tuđu kulturu. 

"Veoma smo zadovoljni ovim izborom, rezultat je veoma ubedljiv i kada uzmete da je od više od 190 država njih 137 glasalo za Srbiju, onda to zaista znači podizanje ugleda. Mislim da je to podizanje ugleda nastalo poslednjih godina zato što smo sve aktivnosti u Unesku koje su se ticale nas dosledno obavljali, što je dalo rezultat. To svakako ima i političku implikaciju, naši interesi će biti bolje osigurani", kaže Milašinović za Kosovo onlajn. 

On objašnjava i zašto je važno biti u Izvršnom savetu Uneska.

"U kontekstu očuvanja naše kulturne baštine na Kosovu i Metohiji ovaj reizbor je takođe značajan rezultat budući da je Izvršni savet telo Uneska koje priprema svu dokumentaciju za Generalnu konferenciju i mi ćemo naravno mnogo brže i lakše imati informaciju o tome šta sprema druga strana, a što je protivno našim interesima", ističe Milašinović. 

Dodao je da se nada da se neće doći u situaciju da se glasa o članstvu Kosova u Unesku. 

"Nadamo se do tog scenarija neće doći, ali svi pamtimo 2015. godinu kada je došlo do glasanja i kada smo sa vrlo "tesnim" rezultatom uspeli da zadržimo našu poziciju, a to je da mi i dalje budemo odgovorni kao država članica Unesko za našu kulturnu baštinu na KiM", kazao je Milašinović. 

Podsetivši da je Unesko organizacija koja je specijalizovana agencija Ujedinjenih nacija za kulturu, nauku i obrazovanje, on kaže da bi sama po sebi, ta organizacija trebalo da bude apolitična.  

"Ona to u praksi svakako nije i vidimo to svaki dan, to smo videli na prošloj Generalnoj konferenciji. Mi se borimo protiv toga, ali veliki broj država, budući da svaka država ima jedan glas želi da zadrži svoj značaj tako što će tim svojim glasom uticati na svetsku politiku odnosno svetsku pravdu, a tako i na aktivnosti Uneska koje se tiču ovih segmenata kulture, nauke i obrazovanja. Jedan izbalansiran i neutralan stav unutar Uneska je uvek cenjen. Mislim da smo upravo takvim stavom uspeli, ne samo sada, nego u poslednjih 10 do 15 godina, da steknemo ugled koji obezbeđuje da su sve države koje su dobronamerne informisane ako ništa drugo o problemima koje mi imamo kada je reč o KiM, o zaštiti naših manastira koji su na listi ugroženih dobara, a svi znamo zašto", navodi Milašinović.

Objašnjava da je podizanjem ugleda Srbije u Unesku stvorena garancija da srpska kulturna baština na Kosovu neće biti svrstana u tuđu kulturu. 

"Nije stvar u tome samo da podignemo ugled da to svi znaju, nego smo time napravili neku garanciju da bar ova generacija neće dozvoliti da ta naša kulturna baština, verovatno najznačajnija, pređe u ruke nekog drugog i bude prenominovana, da bude svrstana u nečiju tuđu kulturu. Taj scenario teško možemo da zamislimo", poručio je Milašinović.