Milivojević: Kurti neće promeniti stav o izborima, imaćemo situaciju kao za referendum

Zoran Milivojević
Izvor: Kosovo Online

Bivši diplomata Zoran Milivojević istakao je da je tokom posete Beogradu šefica nemačke diplomatije Analena Berbok potvrdila stav te zemlje da nema promene granica, što, prema njegovim rečima, znači potvrdu državnosti Kosova, prenosi RTV BN.

Milivojević je dodao i da Nemačka očekuje od Srbije da uvede sankcije Rusiji i to stavlja u kontekst evrointegracija.

"Očekivanja da Srbija učini taj korak ostaju na snazi, bez obzira što oni uvažavaju naš stav i što su pozdravili naše pridruživanje Rezoluciji UN u kojoj se osuđuje Rusija. Oni smatraju da treba da uvedemo i sankcije i to stavljaju u kontekst evrointegracija", rekao je Milivojević za televiziju K1.

Komentarišući posetu Berbokove regionu, on navodi da je nemački prioritet na Zapadnom Balkanu da se reše dva ključna pitanja - kosovsko pitanje i BiH.

Ministarka spoljnih poslova Nemačke bila je "vrlo jasna da Zapadni Balkan ostaje u prioritetu nemačke politike", ukazao je Milivojević, ocenivši da nije slučajno što je ona povela sa sobom novog nemačkog izaslanika za Balkan Manuela Zaracina i što su za destinacije posete izabrani Sarajevo, Priština i Beograd.

"To su svojevrsne poruke, a to je da Nemačka ostaje apsolutno zainteresovana da ovde bude prisutna", rekao je on.

Milivojević podseća da je potvrđen nemački stav da nema promena granica, što znači potvrdu državnosti Kosova.

Kako kaže, politika koju vodi Priština ima prećutnu podršku, jer "nema nikakvog pritiska na Prištinu da promeni stav".

"Njihov stav je da se može razgovarati samo sa pozicije priznanja, EU ništa ne čini da ispuni čak i svoju obavezu za Briselski sporazum, da se formira ZSO i da se stvori prostor za nastavak dijaloga", rekao je Milivojević, prenosi Tanjug.

Govoreći o glasanju na Kosovu 3. aprila, Milivojević navodi da je sa pozicije Srbije glasanje jedino moguće po modelu koji je bio i pre, dakle, uz OEBS i na način koji ne podrazumeva državnost Kosova.

"Mislim da Kurtijeva vlada neće promeniti stav i da ćemo imati istu situaciju kao i za referendum. Oni će insistirati na modelu koji podrazumeva glasanje stranaca u 'kosovskoj' državi, po onim načelima koji podrazumevaju glasanje u stranoj zemlji", rekao je Milivojević.

On je istakao da je to novi test za međunarodnu zajednicu i EU, kao i za Vašington.