Zbog neuspeha Kurtijeve vlasti Kosovo tone

Miljazim Krasnići
Izvor: Ekonomia Online

Gde je opozicija je pitanje koje se često čuje. Tada se razvija razočarenje zašto ona ne čini više da obuzda aroganciju vlade Aljbina Kurtija. Ali, u ovom slučaju se zaboravlja da opozicija na Kosovu postoji gotovo simbolično. Zašto? Zato što su albanski glasači na prošlim parlamentarnim izborima odlučili da na Kosovu neće biti prave opozicije.

Birač ima izbor da svu vlast prepusti partiji jednog čoveka: Samoopredeljenju i Aljbinu Kurtiju. Evo ilustracije: Haradinajeva ABK ima jednog poslanika manje od Srpske liste. Uzmite u obzir: Ramuš Haradinaj ima manje moći u Skupštini od Milana Rakića. DSK ima samo sedam poslanika više od Srpske liste. DPK ima devet poslanika više od Srpske liste. Dakle, partija koja je formulisala projekat nezavisnosti (DSK) i dve stranke koje su izašle iz procesa oslobodilačkog rata, oštro su odbačene od albanskog biračkog tela, tako da opozicija danas nema moć da zaustavi Kurtijevo vođstvo.

Birač mora shvatiti da je napustio Kosovo bez prave opozicije. Umesto toga, mora shvatiti da je Kurtiju dao apsolutnu moć. Birač, ako je nezadovoljan, treba da se ogradi od ove politike. Ako je glasač od 14. februara 2021. zadovoljan ovom vladom i pod sankcijama, u izolaciji i sa gangrenoznom krizom na severu, što odgovara Rusiji, mogu zadržati Kurtija na vlasti, dok se sam Kurti ne preda.

Dakle, mora se razumeti , doduše kasno, da je birač svojom rukom uništio opoziciju - mogućnost ispravljanja bahate vlasti. Naravno da i opozicija mora tražiti alternativne puteve, jer zbog neuspeha Kurtijeve vlasti Kosovo tone. Međutim, ti alternativni načini moraju biti u zakonskim okvirima i nenasilni, poput onih koje koristi opoziciona Samoopredeljenje.

Piše: Miljazim Krasnići , profesor i analitičar