Milivojević: Kurtijev plan za sever pokušaj da izbegne sankcije Kvinte i krivicu prebaci na Beograd

Zoran Milivojević
Izvor: N1, prt. sc.

Bivši ambasador Zoran Milivojević rekao je da plan u pet tačaka koji je za sever izneo kosovski premijer Aljbin Kurti nije odgovor na zahteve Kvinte, a još manje na zahteve srpske strane i ne vodi u deradikalizaciju situacije do koje je došlo upadom kosovske policije u opštinske zgrade i nametanjem nelegalnih albanskih gradonačelnika.

Milivojević je za Kosovo onlajn rekao da Kurti ovim kupuje vreme.

„To nije nikakav plan, već pokušaj da izbegne moguće sankcije Kvinte i da nekakvom inicijativom amortizuje pritiske sa kojima je suočen, jer deeskalacija zavisi od njega. A on ništa nije preduzeo u tom pravcu i nije odgovorio na zahteve Kvinte, posebno Amerikanaca. Jer, ovo što on nudi je daleko od onog što oni traže. On strogo ostaje na svojim linijama, pokušava da stvar uklopi u svoju staru priču da na severu vlada kriminal pod kontrolom Beograda i da na toj tezi gradi poziciju. Ali, da zadrži pre svega policiju i da kontroliše opštine na severu“, kaže Milivojević.

Dodaje da u Kurtijevoj „ponudi“ nema ni reči o onome što je suštinsko pitanje – povlačenje policije i gradonačelnika i formiranje Zajednice srpskih opština.

„A to su ključni zahtevi srpske strane. Prema tome, ovo što je izneo Kurti nije nikakav plan i nije ni blizu onoga što bi moglo da deblokira situaciju. Samo pokušaj da se oslobodi pritiska i da nekom inicijativom ide u naredni period bez političkih posledica, da zadrži kontrolu nad severom sa policijom i gradonačelnicima. Pokušava da na toj tezi da se na severu radi o organizovanom kriminalu pod kontrolom Beograda gradi platformu na kojoj bi dobio podršku Zapada“, ističe Milivojević.

Kurti je danas posle sastanka sa ambasadorima Kvinte izneo plan u pet tačaka za deeskalizaciju na severu koji je, kako je naveo, uputio i visokom predstavniku EU Đuzepu Borelju.

On traži da se privedu pravdi "svi koji su primenili nasilje nad kosovskom policijom, NATO vojnicima i novinarima", da se "povuku nasilne grupe i zaustave kriminalne aktivnosti", kao i da "kosovska policija i Kfor ili Euleks vršiti zajedničke bezbednosne procene svakih 15 dana". Četvrta tačka je raspisivanje vanrednih izbora u koordinaciji sa svim akterima, a peta je da se već ove nedelje u Briselu zakaže sastanak dve strane na visokom nivou.