Rakić: Upoznali smo predsednika Vučića sa teškom situacijom u kojoj se nalaze Srbi na Kosovu

Goran Rakić
Izvor: Kosovo Online

Predstavnici Srba sa Kosova sastali su se danas sa predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem, a kako je naveo lider Srpske liste Goran Rakić, tom prilikom su upoznali Vučića sa teškom situacijom u kojoj se nalaze Srbe i južno i severno od Ibra.

"Kada kažem tešku situaciju, mislim i na naš narod južno od Ibra, a situacija je naročito otežana od upada ROSU na sever. Upoznali smo predsednika kakva je situacija u svakoj opštini i doneli smo mu snimke na kojima se jasno vidi da naša dva uhapšena sugrađanina nisu ni na koji način učestvovali u neredima niti su bilo koga ugrozili. Oni su pružali pasivan otpor i jedino su krivi što su Srbi", rekao je Rakić.

Lider Srpske liste navodi da su zamolili predsednika Srbije i direktora Kancelarije za KiM da ulože svoj autoritet kod međunarodnih predstavnika kako bi uhapšeni što pre bili pušteni kućama.

"Takođe, tražili smo od predsednika da se prestane sa progonom srpskog naroda od strane specijalaca poslatih od vlasti u Prištini i ponovili naše zahteve koje smo izneli i Lajčaku i Eksobaru da se ZSO što pre formra i statut što pre usvoji od strane Prištine, Beograda i EU".

Milović: Obavestili smo predsednika da nastavljamo mirne proteste

Gradonačelnik opštine Zvečan Dragiša Milović, rekao je da je danas 17. dan kako naši građani istrajavaju u legitimnoj borbi za svoja ljudska prava.

"Oni ne mogu da idu na posao, deca ne mogu da idu u školu. Mi smo za deeskalaciju, samo je potrebno da se uradi ono što je dogovoreno. Da se naši građani vrate i pružaju svoje usluge. U Zvečanu nema nijednog radnika našeg. Bitno je da se oslobode naši sugrađani, Obrenović i Petrović. da se prestane sa terorom i zastrašivanjem", kaže Milović i dodaje.

"Obavestili smo predsednika da nastavljamo naše mirne građanske, demokratske proteste. Danas je 17. dan i po kiši i po suncu, naši građani 24 sata istrajavaju u svojoj legitimnoj, legalnoj borbi za svoja osnovna ljudska prava. Građani, odnosno radnici naših lokalnih samouprava evo već 17. dan ne mogu na svoja radna mesta, naša deca, njihove škole su i dalje ograđene bodljikavom žicom", rekao je Milović.