Milivojević: Pismo upućeno SAD, EU i Velikoj Britaniji nastavak pritiska na Srbiju i uvod u vruću jesen

Milivojević
Izvor: Kosovo Online

Bivši diplomata Zoran Milivojević ukazao je da pismo upućeno SAD, Velikoj Britaniji i EU predstavlja nastavak pritiska na Srbiju i uvod u vruću jesen, kao i da nastavak dijaloga Kosova i Srbije ne može da se očekuje bez suštinske deeskalacije na severu, prenosi RTS.

Milivojević ukazuje da to pismo ima više aspekata, a da je prvi da predstavlja nastavak pritiska na Srbiju.

"To je sasvim sigurno iz sadržaja pisma i konteksta u kome se ono pojavljuje. Druga stvar koja je važna i koju treba istaći, sada je potpuno ogoljeno da Kurti ima podršku spolja. I to sad više nije nikakva tajna i ne mora da bude predmet ni političkih procena ni spekulacija“, rekao je Milivojević.

Kako ističe, treći aspekt je da su najvažniji potpisnici ovog pisma predsednici spoljnopolitičkih odbora – američkog Senata, britanskog parlamenta i nemačkog parlamenta.

Govoreći o prelivanju pritiska na Srbiju, Milivojević kaže da se Beograd od ranije suočava sa tim da se dve strane uvek tretiraju podjednako.

“Ovo pismo ide direktno u susret tome da se i Srbija stavi na sto, da se pomogne, rekao bih, pod znacima navoda Kurtiju, u ovom trenutku kad je izložen ovim pritiscima, i na neki način apel da se skinu sankcije sa Kurtija i da se on i Srbija izjednače u pogledu odgovornosti za nastavak dijaloga. Zbog toga kažem da je ovo nastavak pritiska na Srbiju i uvod u jednu vruću jesen“, rekao je Milivojević.

Pismo, dodaje on, predstavlja i pokušaj da se Srbija diskredituje u pogledu njenog međunarodnog položaja i spoljne politike, budući da nema samo za ciljnu grupu i cilj Kosovo, već ima i antiruski karakter.

"I to se vidi iz toga što su glavni potpisnici, predstavnici iz baltičkih država. Dakle, i Ukrajinci nam se pojavljuju po prvi put, što je i na neki način iznenađenje, ali i nije, imajući u vidu da postoji struja u ukrajinskom parlamentu koja se zalaže za priznanje Kosova i koja  se zalaže za pritisak na Srbiju, vezano za politiku prema Rusiji“, naveo je Milivojević.

Ministarstvo industrije, privrede i trgovine Kosova poništilo je sertifikate o registraciji i poslovanju 15 privrednih društava na Kosovu, među kojima je i MTS D.O.O, a zbog kako se tvrdi, "dokumenata suprotnih ustavnim principima".

Srbija, navodi Milivojević, ima sve argumente na svojoj strani, a na probi je međunarodna zajednica koja to toleriše.

"Ovo je ozbiljan test jer sve je manji prostor Srbiji da ne reaguje na direktniji način, da zaštiti srpski narod i spreči politiku koja samo jača tenzije", rekao je Milivojević.

Kurti, dodao je, pokušava dve stvari i u tome ima podršku.

"On pokušava prvo da sprovede do kraja svoj politički kredo, a to je da potvrdi kosovsku državnost makar i silom. Dakle, ostvarivanjem političkih ciljeva i upotrebom sile. Ignorisanjem prava i svega ostalog. I drugo, da Srbiju u punom smislu, u svakom segmentu, isključi se prostora Kosova i Metohije. Svako srpsko delovanje, svako srpsko prisustvo, uključujući ako je moguće i narod. To je Kurtijev cilj i to se sad vidi iz ovih postupaka i oko ovih roba i oko svega ovoga“, rekao je Milivojević.

Milivojević, povodom susreta izaslanika Velike Britanije Stjuarta Piča sa predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem, navodi da su stavovi Piča na liniji tradicionalne politike Velike Britanije prema regionu.

“Posebno sada, imajući u vidu da ona više nije članica Evropske unije, da nastupa samostalno, kao velika sila, kao stalna članica Saveta bezbednosti Ujedinjenih nacija, i imajući u vidu da je tradicionalno zainteresovana za region u kontekstu njene politike prema Rusiji. To je već dva veka činjenica i nije slučajno što je predsednik Vučić posle razgovora istakao upravo bilateralne odnose, interes za region i sve skupa. Prema tome, treba računati u budućnosti na aktivan odnos Velike Britanije u ovom regionu“, rekao je Milivojević.

Na pitanje šta može da se očekuje u kontekstu dijaloga Beograda i Prištine od 7. septembra, Milivojević odgovara da ukoliko ne dođe do deeskalacije, ne možemo biti optimisti u pogledu nastavka dijaloga.

“Neophodna je deeskalacija i to je neophodno da se učini na pravi način, dakle ne ovako fazno ili fragmentarno kako se to čini, već da se isposluje ono što čini suštinu deeskalacije, a to je odstranjivanje svih ovih policijskih, parapolicijskih, ROSU snaga, stavljanje po strani nelegitimnih predsednika opština, stvaranje uslova za miran život, prestanak represije i formiranje Zajednica srpskih opština. Bez toga ja mislim da nije moguće da govorimo o deeskalaciji, o uslovima za nastavak dijaloga“, rekao je Milivojević.