Milivojević: U narednom periodu će pitanje ZSO biti dominantno

Milivojević
Izvor: Kosovo Online

Bivši diplomata Zoran Milivojević ističe da je usvojena Deklaracija o nestalim osobama dobar, očekivan i jedini rezultat razgovora u Briselu, i da je bilo očekivano da će Priština odbaciti nacrt Satuta o Zajednici srpskih opština, prenosi Blic.

Kako smatra, u narednom periodu će dominirati pitanje formiranja ZSO i usvajanja nacrta statuta.

Osim toga, navodi, nije bilo konkretnih rešenja za novonastalu situaciju na Kosovu.

„Pored tih pitanja nikakvo rešenje nije pronađeno ni za situaciju na Kosovu nakon nelegitimnih izbora na severu Kosova koja može da eskalira posle provokacije Prištine u vezi sa mostom na Ibru. EU je ocenila da izbori na severu nemaju kredibilitet niti daju sigurnost na severu KiM“, analizira Milivojević.

On ističe da je Srbija ostala pri čvrstom stavu da je ZSO prethodno pitanje, te da u skorije vreme treba očekivatu novu rundu pregovora.

„Dok se to pitanje ne reši nema nikakvog napretka u pregovorima. Upravljački tim predstavio je nacrt statuta ZSO koji validno odražava sporazume iz 2013. i 2015. godine. Zato u narednom periodu treba očekivati novu rundu razgovora o statutu ZSO. Posrednici će pokušati da spreče eskalaciju situacije oko mosta i da razgovore o ZSO uobliče kao manjinsko pitanje u okviru nezavisnog Kosova“, očekuje Milivojević.

Kako kaže, od Srbije ne zavisi napredak u pregovorima.

„Loptica je u dvorištu Prištine koja očigledno ne želi da formira ZSO. Šta više, Priština poteže akcije koje vode u dalje eskalacije situacije na severu Kosova kao što je poslednji slučaj sa mostom na Ibru. S druge strane, zapadni posrednici EU i SAD mogu, ali neće da nateraju Prištinu da ispoštuje Briselski sporazum. To je dokaz da Zapad i Kosovo imaju, ipak, zajednički cilj koliko god bio tajan, a to je nezavisno Kosovo“, zaključuje Milivojević.