Milivojević: Bez formiranja ZSO nema ni obaveza dogovorenih u Ohridu

Zoran Milivojević
Izvor: Kosovo Online

Bivši diplomata Zoran Milivojević izjavio je danas da Zajednicu srpskih opština ne može da ospori nikakav sud ili bilo koji drugi organ jer je ona deo međunarodnog sporazuma na kom postoji potpis EU, koji je stariji od svakog drugog organa na teritoriji gde se sporazum primenjuje, prenosi RTV.

Milivojević je za Tanjug rekao da bez formiranja ZSO nema nikakvih uslova za nastavak ozbiljnih pregovora i oko normalizacije odnosa i oko obaveza koje su dogovorene u Ohridu.

Milivojević kaže da se ZSO mora primeniti onako kako je dogovorena sporazumima iz 2013. i 2015. godine, bez izmena i osporavanja.

"Što se tiče zabrane odlaska predsednika Aleksandra Vučića na Kosovo i Metohiju, to neće zavisiti od Kurtija. Da li će, ukoliko predsednik bude želeo da poseti Kosovo iz nekih razloga, mislim da će tu odlučivati neki drugi faktori politički i da će to biti vezano za neke druge interese. Nije gospodin Kurti taj koji će određivati interese Kosova i Metohije na način koji podrazumeva isključivost i koji podrazumeva da ima potpunu vlast i potpunu kontrolu", naveo je on.

Milivojević je podsetio da je Kosovo protektorat pod rezolucijom 1244, koji je u nadležnosti međunarodne zajednice, i da će odluka o načinu vođenja politike na tom području zavisiti od stranog faktora.

"Potpuno je jasno i sad posle Ohrida da nema nikakve šanse da Srbija prihvati bilo šta što bi bilo vezano za potvrdu kosovske državnosti, ili za priznanje od strane Beograda", zaključio je on.