Milivojević: ZSO kao strategija za odlaganje prijema Kosova u Savet Evrope

Beograd_231122_Zoran Milivojević 06
Izvor: Kosovo Online

Kako se bliži 16. maj kada bi Komitet ministara u Strazburu trebalo da donese konačnu odluku da li će Kosovo ući u Savet Evrope, tako su sve glasnije najave da bi ovaj korak Prištine mogao da se odloži i uslovi formiranjem Zajednice srpskih opština, navodi Blic. Takvu tezu zastupa i diplomata Zoran Milivojević, koji ocenjuje da bi to mogla da bude izlazna strategija Zapada kako bi se izbegle podele i rizik od kompromitovanja i neuspeha.

Najveći argument da se blokira ulazak Kosova u Savet Evrope je činjenica da Priština ništa nije uradila u vezi sa osnivanjem Zajednice srpskih opština iako se na to obavezala još Briselskim sporazumom 2013. godine.

"Signal za to je činjenica da je Makron zvao Kurtija. Zapad želi da amortizuje otpor Srbije ulasku Kosova u Savet Evrope. Pokušava da učini ustupak i Srbiji kako bi se izbegle podele i rizik od mogućeg neuspeha u Savetu Evrope. ZSO deluje kao izlazna strategija da se odloži, ali da se ne odustane od ulaska Kosova u Savet Evrope", navodi Milivojević za Blic.

Kako kaže, Zapad želi i da pritisne Kurtija da odblokira dijalog sa Beogradom.

"Dok se ne formira ZSO nema nastavka dijaloga. Italija i Francuska su već formirale na neki način blok država koje pariraju Nemačkoj i njenoj želji da čini ustupke samo Prištini. Italija i Francuska daju do znanja da treba učiniti ustupak i Srbiji. To je, između ostalog, i posledica Vučićeve posete Parizu i njegovog razgovora sa Makronom", objašnjava Milivojević.

Dodaje da je Pariz na stanovištu da mora postojati balans.

"Mislim da će se od Prištine tražiti još nešto pored upućivanja odluke Ustavnom sudu u vezi sa ZSO. Moraće vlada u Prištini da napravi konkretnije korake ka ZSO pre nego što uđe u Savet Evrope", ocenjuje Milivojević.

Iskusni diplomata smatra da Zapad želi da pritisne Kurtija i na unutrašnjem planu.

"Kurti je taj koji blokira dijalog sa Beogradom, a očekuju se uskoro i izbori na Kosovu pa Zapad želi da ga oslabi. Pogotovo što je Kurti protivnik ZSO. Zapad je, po svemu sudeći, našao izlaznu strategiju prema kojoj se Srbiji čini ustupak u smislu formiranja ZSO, a pritom se istovremeno vrši pritisak na Kurtija. Ponavljam - to ne znači da se odustaje od ulaska Kosova u Savet Evrope, već se to samo odlaže", zaključuje Milivojević.