Mindžozi: Dijalog Kosova i Srbije zahteva obostrano prihvatljivo rešenje

Ćemalj Mindžozi
Izvor: Ekonomia Online

Ambasador Albanije na Kosovu Ćemalj Mindžozi ocenio je da dijalog Beograda i Prištine zahteva obostrano prihvatljivo rešenje i treba podsticati postizanje trajnog dogovora, prenosi Ekonomija onlajn.

"Mislim da svaka zemlja treba da ima svoju politiku u približavanju susedima i ohrabrujem ih da dijalog Kosova i Srbije bude stalna tema koja zahteva rešenje obostrano rešenje", rekao je Mindžozi.

Podsetio je da i je albanska vlada apelovala na zemlje EU da odobre viznu liberalizaciju građana Kosova.

"Vlada Albanije kontinuirano apeluje na različitie institucije zemalja EU, za viznu liberalizaciju za građane Kosova, kako bi i ono bilo deo Zapadnog Balkana. I verujem da će ovaj pritisak Albanije na relevantne evropske institucije biti sve veći“, rekao je Mindžozi.

Prema rečima Mindžozija, Albanija i Kosovo treba da povećaju ekonomsku saradnju i pokušaju da dostignu iznos od pola milijarde evra.

"Moramo da povećamo međusobnu ekonomsku saradnju. Moramo da krenemo od ekonomske unije, koja ima mogućnost da napreduje. Albanija i Kosovo imaju razmenu od 300 miliona evra. Mogućnosti su mnogo veće i ona može biti i 500 miliona evra”, rekao je Mindžozi.

Naglasio je da bi trebalo ukloniti barijere, među kojima su važne odluke o slobodnom kretanju ljudi i kapitala.

"Nema datuma, to je proces, ono što je važno jeste da se ukloni granica", rekao je Mindžozi.