Redžepi: Hitno da se reši pitanje vizne liberalizacije za građane Kosova

Emilija Redžepi
Izvor: Indeksonline

Zamenica kosovskog premijera Emilija Redžepi zatražila je od institucija EU, Evropskog parlamenta, Evropskog saveta i vlada država članica da se hitno reši pitanje liberalizacije viznog režima za građane Kosova jer su jedini u Evropi kojima su potrebne vize za putovanje u šengenski prostor, prenosi Indeksonline.

Ona je tokom svog izlaganja na Samitu Zapadnog Balkana 2021. u Sofiji rekla da ta nepravda prema građanima Kosova treba da se okonča što pre. 

Redžepi je dodala da su prošle tri godine od poslednje preporuke Evropske komisije u korist liberalizacije viznog režima i da je  Kosovo ispunilo sve tražene kriterijume i ostvarilo evidentan napredak u oblasti vladavine prava.

Evropski komesar za proširenje i dobrosusedstvo Oliver Varhelji i specijalni izaslanik visokog predstavnika EU za spoljne poslove Miroslav Lajčak naveli su da to pitanje treba da bude prioritet na dnevnom redu institucija EU i država članica EU u najskorije vreme. 

Kako se navodi, bugarski poslanik u Evropskom parlamentu iz redova liberalno-konzervativnih reformatora (ECR-BG) Angel Džambaski i potpredsednik Fondacije Nev Direction, bio je veoma kritičan prema zemljama članicama EU zbog dugog odlaganja liberalizacije viznog režima za građane Kosova istakavši da takav pristup dokazuje da postoji licemerje unutar EU i država članica i da neke države članice EU koriste dvostruke standarde u odnosu na proces evropskih integracija zemalja Zapadnog Balkana. 

Na skupu je o toj temi govorio i nemački poslanik u Evropskom parlamentu iz redova liberalno-konzervativnih reformatora (ECR-DE) Lars Patrik Berg koji je rekao da pitanje liberalizacije viznog režima za građane Kosova treba da se okonča što je pre moguće meritornom odlukom koja je već odložena.