Ministarstvo kulture: Nastavak kampanje ugrožavanja srpskog kulturnog i verskog nasleđa na KiM

ministarstvo kulture Srbije
Izvor: ministarstvo kulture Srbije

Ministarstvo kulture Srbije, povodom nedavnog istupanja predsednice Kosova Vjose Osmani i, kako su naveli, de fakto pozivanja da se manastiru Visoki Dečani ne vrati 24 hektara zemlje, ukazalo je da se nastavlja organizovana kampanja ugrožavanja srpskog kulturnog i verskog nasleđa na Kosovu.

Kako su saopštili iz tog ministarstva, umesto odgovora iz Prištine o povratu imovine manastira Dečani, ponovo su zgažena prava Srba sa Kosova.

"Umesto da od privremenih institucija u Prištini dobijemo odgovor kada će konačno sprovesti odluku sopstvene instance, donete još pre sedam godina o vraćanju 24 hektara zemlje manastiru Visoki Dečani, ponovo čujemo bizarne istupe koji svedoče o ciničnom i otvorenom gaženju prava Srba na Kosovu i Metohiji", navodi se u saopštenju.

Iz Ministarstva kulture kažu da je uz redovne nasrtaje na prava, bezbednost i baštinu srpskog naroda na Kosovu, koji su praktično svakodnevni, uz pokušaje uništavanja i falsifikovanja kulturnog nasleđa, sada plasirana i krajnje "zlonamerna i apsurdna" teza o tome kako bi povratak zemljišta predstavljao diskriminaciju.

Ukazuju na to da izjava Osmani, pored ostalog, predstavlja i pokušaj skretanja pažnje sa stvarne ugroženosti srpskog kulturnog nasleđa na Kosovu, koje je, ističu, pod neprekidnom pretnjom, od fizičkog uništenja i skrnavljenja do falsifikovanja i preotimanja.

"Visoki Dečani, zadužbina kralja Stefana Dečanskog iz 14. veka, jedini je spomenik u Evropi koji se više od 20 godina nalazi pod snažnom vojnom zaštitom. Reč je o spomeniku od univerzalnog svetskog kulturnog značaja, koji se nalazi na UNESKO listi ugrožene svetske kulturne baštine i koji se prošle godine našao i na listi sedam najugroženijih lokaliteta kulturnog nasleđa Evrope", podsetili su iz Ministarstva kulture.

Poručuju da će to ministarstvo nastaviti da podseća na neprihvatljivu situaciju u kojoj se nalazi srpsko nasleđe na Kosovu i da posvećeno radi na njegovom očuvanju, uprkos svim, kako kažu, bezočnim nasrtajima sa kojima se srpska baština suočava.