Mišel: Nadam se da će države kandidati biti spremne za članstvo u EU do 2030. godine

Šarl Mišel
Izvor: Kosovo online

Predsednik Evropskog saveta Šarl Mišel izjavio je danas da je ruska invazija na Ukrajinu podstakla EU da radi na prijemu novih članica, i izrazio nadu da će države kandidati biti spremne za proširenje do 2030. godine, prenosi RTV.

''Zbog rata koji je Rusija pokrenula protiv Ukrajine, postoji novi podsticaj, oživlјavanje strategije proširenja EU. To je izazovno. Ali šta je alternativa? Alternativa tome bi bila neodgovorna greška EU", poručio je Mišel.

On je pozvao balkanske zemlјe, Ukrajinu, Gruziju i Moldaviju da izvrše neophodne reforme za pristupanje Uniji do 2030. godine, prenosi Rojters.

Predsednik Evropskog saveta govorio je uoči 20. godišnjice velikog proširenja, kada je u Uniju primlјeno 10 zemalјa i ovom prilikom istakao da je BDP zemalјa koje su pristupile 2004. godine porastao sa polovine evropskog proseka na oko 80 odsto trenutno.

''Dvadeset godina kasnije suočavamo se sa sličnim izazovom jer postoji ovaj geopolitički haos, uklјučujući i rat Rusije protiv Ukrajine. I suočavanje sa ovim haosom je geopolitička strategija za ponovno ujedinjenje'', naglasio je Mišel.

Mišel tvrdi da će proširenje ojačati međunarodni uticaj Evrope.

''EU je jedna od tri glavne svetske sile zajedno sa Kinom i Sjedinjenim Državama. Ideja proširenja postoji ne samo zbog povećanja, već i zbog uticaja'', rekao je on.

Dodao je da će Ukrajini biti potreban prelazni period kako bi se oporavila od rata, dok EU mora da bude pažlјiva kada je u pitanju potpuno otvaranje Kijevu.