Mitić: Eskobar svestan da Kurti neće promeniti stav, teško do pomaka na sastanku u Briselu

Aleksandar Mitic
Izvor: Kosovo Online

Naučni saradnik Instituta za međunarodnu politiku i privredu Aleksadar Mitić ocenio je za Kosovo onlajn da je jasno da je specijalni izaslanik SAD Gabrijel Eskobar, kada kaže da od Aljbina Kurtija nije dobio uveravanja da je posvećen normalizaciji, svestan da kosovski premijer neće promeniti svoj stav za koji ima podršku jednog dela Kvinte.

"Kurti hoće da je on taj koji u potpunosti kontroliše situaciju na Kosovu, uključujući i sever. Činjenica je da SAD nisu saglasne u potpunosti sa jednim takvim nastupom, smatraju da je agresivan, kontraproduktivan, ali im sa druge strane ne smeta da Priština kontroliše situaciju na severu, da se zna, kako oni kažu, šta je suverenitet Kosova. Razlika je više u taktičkom pristupu između Amerikanaca sa jedne strane i ostalih koji podržavaju nezavisnost Kosova, na prvom mestu Nemačke, ali i Velike Britanije u određenoj meri", rekao je Mitić.

Dodaje da se tu ne mogu očekivati neke teške mere protiv Kurtija, jer je i do sada Zapad prema Prištini primenjivao taktiku "dobrog i lošeg policajca". 

"Bilo je kontradiktornih poruka koje su slali sami Amerikanci, s jedne strane navodno se sankcionišu Kosovske bezbednosne snage neučestvovanjem na drugom i trećem danu vojne vežbe 'Defender 2023', a  onda se pređe preko toga da KBS nije ni trebalo da budu obučavane za neke takve akcije, s obzirom da ne postoji saglasnost unutar NATO, već da SAD same bilateralno obučavaju nešto što je nukleus neke buduće kosovske vojske", ističe Mitić. 

Ukazuje da se do sada videlo da su pritisci koji su vršeni na Kosovo "vrlo ograničeni i da ni na koji način suštinski ne utiču na Kurtija". 

"Ako s jedne strane dobijete malu packu, a s druge strane viznu liberalizaciju EU i dobijete podršku za članstvo u Savetu Evrope, jednostavno shvatate da oni ne žele da vas pritisnu toliko da biste vi morali da odustanete od svoje politike. Naravno da Kurtiju nije prijatno zbog određenih mera koje su uvedene, jer postoji unutrašnji pritisak na albanskoj političkoj sceni onih koji su za veću saglasnost sa američkom politikom, za potpunu harmonizaciju sa stavom Vašingtona. Činjenica je da Kurti to ne vidi kao dovoljan pritisak i ne očekujem da u ovakvom trenutku on može nešto da promeni u svom ponašanju", smatra Mitić.

 

On podseća na uzroke krize na severu i na to da je eskalacija situacije posledica podrške zemalja Kvinte Kurtiju da sprovodi politiku kojom se Beograd i kosovski Srbi guraju da prihvate "za njih nepovoljan francusko-nemački predlog, a sa druge strane da Priština ne ispuni ništa od onoga što je dogovoreno Briselskim sporazumom, onakvim kakav je definisan 2013, odnosno 2015. godine".

"Znamo zašto su Srbi izašli iz institucija prošle godine, izašli su ne samo zbog nasilja kojim su ugrožavani, već i zbog toga što ni u najavi nije bilo implementacije i sprovođenja Zajednice srpskih opština na način na koji je to trebalo da bude urađeno", kaže Mitić. 

Ističe da ZSO nije nevladina organizacija kako je zamišljaju neke nemačke nevladine organizacije i Amerikanci. 

"ZSO je definisana Briselskim sporazumom, koji koliko god da je bio loš za srpske interese je potpisan i postoje određene garancije da mora da se ostvari. Ako su Srbi izašli iz institucija iz protesta, sada bilo kakav povratak u institucije, izborima ili kako god je neprihvatljiv. Ono što vidimo kao taktiku Eskobara jeste to da on hoće da kaže da je sada najvažnije da se Srbi vrate u institucije, kako god. To govori i specijalni izaslanik EU za dijalog Miroslav Lajčak", naglašava Mitić.

On smatra da ne treba očekivati neke značajnije rezultate iz Brisela, gde je za sutra zakazana nova runda dijaloga na visokom nivou. 

"Ovaj sastanak je neka vrsta nastavka onoga smo imali proteklih nedelja na različitim forumima, poslednji je bio Brdo-Brioni u Skoplju. U narednim nedeljama treba da se održi sastanak Berlinskog procesa, sastanci na vrhu EU i svi će oni pokušavati da razgovaraju na ovu temu i vrše dodatan pritisak, ali ne vidim da mogu na bilo koji način da se pomere stvari sa mesta sa ovako blagim pritiskom na Kurtija",  kaže Mitić.  

Po njemu ni Eskobarove izjave, u kojima je najavio mogućnost i novih sankcija Kosovu, neće mnogo uticati na Kurtija. 

"Sve dok ima podršku pojedinih zemalja i dok njegov stav ne odudara od onoga što je njihov cilj, a to je da se nezavisno Kosovo legitimiše i legalizuje, Kurti nema razloga da se povlači", zaključuje Mitić.