Molićaj: Srbi se neće vratiti u institicuje dok se ne formira ZSO

Molićaj
Izvor: Klan Kosova

Predsednik Socijaldemokratske partije Dardan Molićaj rekao je da se Srbi neće vratiti u institucije dok se ne formira Zajednica srpskih opština i dodao da je sporazum o registarskim tablicama ubrzalo pitanje ZSO, prenosi Kljan Kosova.

„Jasno je da se Srbi neće vratiti u institucije Kosova bez početka implementacije ZSO. Ovo se može odložiti za decembar, januar ili februar. Međutim, mi u SDP kažemo da su tablice ubrzale Udruženje. Samo je pitanje da li ZSO treba da bude formirana pre sporazuma po francusko-nemačkom planu, ili da bude deo njega“, rekao je Molićaj.

Dodaje da je francusko-nemački plan nastao kao rezultat netransparentnog dijaloga, koji vodi kosovski premijer Aljbin Kurti.

“Dve države koje su priznale Kosovo predlažu plan koji ne uključuje priznanje Kosova od strane Srbije. To je posledica forme koju Kurti koristi u dijalogu. Ovde je odgovornost Vlade Kosova što nije pokušala da nađe trajno rešenje, ne garantujem da bi se to desilo ali je svakako smatram odgovornom. Rekao sam da Kurti ne može da vodi dijalog koji vodi ka konačnom sporazumu”, naglasio je Molićaj.

Molićaj je dodao da Kurti pravi kompromise iako je u prošlosti upravo zbog istih kritikovao prethodne vlade.

On je naglasio je da je Kurti zloupotrebio odnose sa Sjedinjenim Američkim Državama kako bi zaštitio sebe zbog sporazuma postignutog u Briselu o registarskim tablicama.

“Američki ambasador je rekao Kurtiju tu informaciju, Kurti je odlučio da zloupotrebi odnose sa Sjedinjenim Američkim Državama kako bi se zaštitio, da kaže da kompromis koji je napravio ne znači da je on slab već da je verovao Americi kao savezniku koji ima neke informacije. Ovo je samo zloupotreba odnosa sa američkim ambasadorom”, kaže Molićaj.