Molićaj: Francusko-nemački predlog nije dobar, sporazum o tablicama je katalizator ZSO

Dardan Molićaj
Izvor: Ekonomia Online

Predsednik Socijaldemokratske partije Dardan Molićaj izjavio je da se protivi francusko-nemačkom predlogu, jer ne sadrži međusobno priznanje sa Srbijom, prenosi Ekonomia onlajn.

Molićaj dodaje da je pitanje registarskih tablica na kojem je insistirao Kurti, zapšravo trebalo da zamagli nešto sasvim drugo.

"Svi Kurtijevi pokušaji da uspostavi reciprocitet ili zakonitost za izdavanje registarskih tablica su njegov pokušaj da prikrije kompromis koji je napravio, a to je da je Vlada Kosova prihvatila francusko-nemački plan koji ne sadrži priznanje. Za nas bilo jasno da je to politički manevar i da će se tako završiti", rekao je Molićaj.

aj predlog ne vodi konačnom dogovoru sa Srbijom i da on vraća Kosovo na nultu tačku.

"U stvari, sporazum nije samo o registarskim tablicama, sporazumom se ubrzava proces za sporazum kao što je francusko-nemački plan, koji je za nas neprihvatljiv, jer nije konačno rešenje i nastavlja sukob između Kosova i Srbije. Takođe je važna rečenica da se Kurtijeva vlada ponovo zalaže za sprovođenje svih dosadašnjih sporazuma. Ako je Kurti do sada izjavljivao da su ti sporazumi nasleđe prošlih vlada, od sinoć su Kosovo i nova vlada preuzeli stare obaveze i učinili ih svojima. Tako da je od sada Vlada odgovorna za sprovođenje sporazuma koji je štetan koliko i ZSO", rekao je Molićaj.

Prema Molićaju, održivo rešenje može biti samo korekcija granica.

"Smatramo da sa Srbijom treba da postoji trajno rešenje, mi nismo ti koji kažemo da ne treba da bude kompromisa i dijaloga, treba, ali u funkciji konačnog dogovora. Za nas je najstabilnije i najdugoročnije rešenje redefinisanje granica. Jasno je da građani Srbije na severu nemaju volju da žive na Kosovu i misle da nisu deo Kosova. Mi takođe mislimo da su Albanci u 'dolini' pre mnogo godina izrazili volju da se ujedine sa Kosovom. Da, mi smo za redefinisanje granica na osnovu volje građana Kosova", kaže Molićaj.

Molićaj je naglasio, sporazum o registarskim tablicama je katalizator za Zajednicu srpskih opština i dodao da se Srbi neće vratiti u institucije bez osnivanja ZSO.

"Kao što ste videli u prošlom sporazumu, uključeno je da se svi dogovori moraju poštovati. Bez tog ustupka premijera Kurtija, nema dogovora da se Srbi vrate u institucije, a videli ste čak i izjavu predsednika Vučić koji kaže da će se Srbi vratiti tek kada se formira ZSO Dakle, definitivno su registarske tablice bile katalizator za ZSO", rekao je Molićaj.