Muhadžiri: Kosovo će snositi posledice ukoliko ne pošalje nacrt statuta ZSO Ustavnom sudu

Artan Muhadžiri
Izvor: Kosovo Online

Analitičar Artan Muhadžiri kaže za Front onlajn da će Kosovo snositi posledice ukoliko ne pošalje nacrt statuta ZSO Ustavnom sudu, jer je to preduslov za članstvo u Savetu Evrope.

„Ako Vlada ne pošalje nacrt ZSO Ustavnom sudu, Kosovo će imati katastrofalne posledice jer će se ceo proces vratiti na početak. To će imati ogromne posledice jer će se Kosovo predstaviti kao neozbiljan i nepouzdan partner”, rekao je Muhadžiri.

On naglašava da su preduslovi za članstvo u Savetu Evrope posledica gubitka vere međunarodne zajednice u reči i obećanja premijera Aljbina Kurtija.

„Na osnovu svih dešavanja poslednjih dana, slanje nacrta Asocijacije je neophodno za članstvo u Savetu Evrope. Nije u redu da se tako važan proces dovodi u vezu sa ovakvim uslovima, ali do ove situacije je došlo zbog gubitka poverenja međunarodne zajednice u reči i obećanja premijera Kurtija, ali naravno i predsednika Aleksandra Vučića sa druge strane. Zastoj dijaloga, posebno nakon Ohridskog sporazuma, dovela je do toga da se i Kosovo i Srbija suoče sa uslovima. Kosovo sa pitanjem ZSO, dok Srbija uključivanjem Ohridskog sporazuma u Poglavlje 35 EU”, rekao je Muhadžiri.

Dodaje da Kurti mora naći hrabrosti i volje za takav korak, iako to nije nimalo lako.

„Nema dileme da će Vlada Kosova nacrt uputiti Ustavnom sudu jer će se u suprotnom suočiti sa geopolitičkom izolacijom i to će imati katastrofalne posledice po Kosovo. Nema mogućnosti da se sav taj američki i evropski pritisak zaobiđe nekom političkom igrom. Kurti mora pronaći volju i hrabrost da napravi taj korak, koji nije nimalo lak”, naglasio je on.