Muja: Inicijativa za izmenu Zakona o izborima nije bila pretnja opoziciji

Armend Muja
Izvor: Telegrafi

Poslanik Pokreta Samoopredeljenje Armend Muja istakao je da inicijativa za izmenu Zakona o izborima nije bila pretnja ili ucena za opoziciju, prenosi Koha.

Muja je gostujući u emisiji "Interaktiv" na KTV rekao da je promena tog zakona bila predizborno obećanje, sa ciljem da dijaspori bude olakšano glasanje.

"Bila je to neshvatljiva histerija, a mi smo obećali da će prvi zakon koji će biti promenjen, biti zakon koji će dijaspori olakšati glasanje. Bilo je to predizborno obećanje i sa evropskim pravilima. To nije bila pretnja ili ucena opozicije. Dijaspora nije samo pitanje glasanja, već i ekonomsko-političko pitanje. Ne zaboravite da je tokom pandemije dijaspora spasila Kosovo od velikog ekonomskog kolapsa", rekao je Muja.

Dijalog "nametnut" kao tema od prioriteta

Muja je rekao da je dijalog sa Srbijim na četvrtom mestu liste prioriteta Vlade. Prema njegovim rečima, bio je mnogo niže na listi, ali je to promenjeno uz insistiranje međunarodne zajednice i opozicije na Kosovu.

Po Muji, važnije teme od dijaloga su upravljanje pandemijom, vakcinacija i vladavina zakona.

Nije bilo nagodbe sa poslanicima oko glasanja za Osmani

Mija je istakao da su premijer Aljbin Kurti i predednica Vjosa Osmani bili spremni da saslušaju sve zbog interesa zajednica koje predtavljaju, ali nikako da uvažavaju njihove lične interese.

Dao je primer poslanika Romske inicijative Fadilja Gašija koji nije bio na sednici u subotu, ali se pojavio u nedelju, kada je Osmani izabrana za predsednicu sa 71 glasom.

"Gaši je bio jedan od poslanika koji su glasali za vladu Kurtija, to nije bilo nešto neobično. Bilo je individualnih razmišljanja i u drugim strankama. Uveravam vas da nije postojao transakcioni pristup, kakav smo navikli da viđamo tokom prethodnih predsedničkih izbora. Nije bilo diskusija u vezi sa ambasadama i terminalima, niti stavova koji idu u korist bliskih članova porodice. Kurti i Osmani bili su spremni da saslušaju sve zahteve zajednica, ali ne i lične zahteve poslanika", rekao je Muja.