MUP Srbije pokrenuo inicijativu za otvaranje Regionalnog biroa Interpola u Beogradu

INTERPOL
Izvor: EPA WALLACE WOON

Ministarstvo unutrašnjih poslova Srbije, vođeno principom jačanja regionalne saradnje i očuvanja bezbednosti, pokrenulo je inicijativu za otvaranje Regionalnog biroa Interpola u Beogradu, koju je Vlada Srbije usvojila na današnjoj sednici.

U saopštenju Ministarstva unutrašnjih posova Srbije se navodi da bi formiranje Regionalnog biroa ove značajne međunarodne organizacije, koja okuplja 196 država članica, dalo značajan doprinos jačanju kvaliteta i intenziviranju regionalne saradnje kroz razmenu informacija, ali i promovisanje globalnog odgovora na regionalne bezbednosne pretnje.

Takođe, njegovo uspostavljanje bi doprinelo većoj vidljivosti i zastupljenosti regiona u Generalnom sekretarijatu Interpola.

Iz MUP-a podsećaju da je Srbija jedan od osnivača Interpola i da se pouzdanost srpske policije u Interpolu visoko ceni, a da je Nacionalni centralni biro Interpola Beograd po ostvarenim rezultatima među prvih deset u svetu.  

Nadležnost Regionalnog biroa Interpola u Beogradu, koji bi bio sedmi u svetu, obuhvatala bi države jugoistočne Evrope i on bi, pored sedišta ove međunarodne policijske organizacije u Lionu, bio jedini na evropskom kontinentu.