Mustafa: Cilj je ujedinjenje Preševske doline sa Kosovom

Ragmi Mustafa
Izvor: lajmi.net

Predsednik Albanskog nacionalnog saveta Ragmi Mustafa rekao je da su za razliku od prethodnih godina Albanci mnogo više politički organizovani i mobilisani, prenosi Ljajmi.

Mustafa je rekao da Albanci iz "Preševske doline" žele da budu uključeni u proces dijaloga između Kosova i Srbije.

„Postojala je stalna koordinacija i saradnja i konsultacije što se tiče vlade u Albanije i na Kosovu. Želim da pozdravim snagu svakog političkog lidera koji je otkrio da izvan stranačkih interesa vidi zajedničku viziju posvećenosti građanima Doline. Uloga dve vlade je neosporna i trebalo bi da bude takva, iako mi stalno težimo da budemo pod institucionalnom zaštitom Kosova i Albanije”, rekao je Mustafa.

On je naglasio da  nisu ravnopravni sa većinskih stanovništvom.

"Nismo ravnopravni građani sa većinskim stanovništvom, a to znači da ostaje samo jedno rešenje, a to je povratak na referendum iz 1992. godine kada je zahtevana teritorijalna autonomija sa pravom na ujedinjenje, pored izražene volje da se uključi u regionalni proces koji se odvija između Srbije i Kosova. Albanci Preševske doline žele da budu deo ovog procesa u Briselu i pored pronalaska rešenja koje bi omogućilo veći prostor za slobodu, pravdu i jednakost, a to se sigurno može postići samo sveobuhvatnim međunarodnim sporazumom koji dovodi do normalizacije odnosa između Kosova i Srbije“, naglasio je on.

Mustafa je takođe govorio o ideji bivšeg predsednika Hašima Tačija, o ujedinjenju Kosova sa tzv. Preševskom dolinom.

„Bivši predsednik Hašim Tači jedan je od retkih zvaničnika koji je javno naglas istakao našu dugogodišnju političku volju - ujedinjenje sa Kosovom. Pojavljivao se na konferencijama gde je objašnjavao uniju Doline sa Kosovom i naravno, kao što Albanci Preševske doline daju podršku svakom lideru koji zastupa njihove interese, odnosno političku volju, tako su podršku davali bivšem predsedniku Hašimu Tačiju. Nemamo dovoljno podataka o tome koliko je i gde stigla ova ideja, ali smatram da bi to trebalo da bude poslednje odredište“”, rekao je Mustafa.

Na pitanje da li očekuje da premijer Aljbin Kurti sprovede ovaj zahtev, Mustafa je rekao da očekuju da ih institucije Kosova podrže.