Mustafa: Lajčakova izjava je nepromišljena i neprimerena

isa mustafa
Izvor: www.aa.com.tr

Na izjavu specijalnog predstavnika EU za dijalog Miroslava Lajčaka koji je rekao da “Ustav Kosova nije Biblija i da može da se promeni“, reagovao je i lider Demokratskog saveza Kosova Isa Mustafa, koji je izjavu ocenio kao nepromišljenu i neprimerenu.

“Ako Ustav prema Lajčaku nije Biblija, onda je država Kosovo Biblija za građane Kosova. Svako rešenje koje našu državu čini nefunkcionalnom ne bi trebalo da se prihvati“, poručio je Mustafa za Kohu.

Prema njegovim rečima, sporazum o formiranju Zajednice srpskih opština (ZSO) ne bi trebalo da bude sproveden samo na osnovu obaveza iz 2013. godine.

“Sporazumi o ZSO predviđaju njeno formiranje isključivo na osnovu zakona Kosova. U stvari, Sporazum o principima iz 2015. godine predviđao je da vladin akt o osnivanju ZSO, kao i bilo kakve izmene i dopune Statuta podležu oceni Ustavnog suda”, ocenio  je Mustafa.

Dodao je da je 2015. godine precizirano da je stav EU, sa čim se složila i Federika Mogerini, da ZSO ne može da ima izvršna ovlašćenja.

“Kosovo ne treba da menja svoje stavove, kao što EU menja ljude na pozicijama specijalnih predstavnika za proces dijaloga”, zaključio je Mustafa.