Mustafa: Reciprocitet sa ličnim kartama šteti Albancima na jugu Srbije, prethodne vlade su nas konsultovale

Ragmi Mustafa
Izvor: demokracia.com

Predsednik Albanske demokratske partije (DPA) Ragmi Mustafa izjavio je da odluka Kurtijeve vlade o reciprocitetu prema Srbiji, u pogledu ličnih karata, u velikoj meri šteti Albancima Preševa, Bujanovca i Medveđe. On je dodao da su se pre donošenja odluka prethodne vlade konsultovale sa Albancima sa juga Srbije, prenosi Demokracija.

Mustafa rekao da bi građani "Preševske doline" trebalo da budu u mogućnosti da dobiju kosovske lične karte.

"To veoma hitna odluka Kurtijeve vlade. Prethodno je Kurtijeva vlada trebalo da prihvati da se svim Albancima u Preševu, Bujanovcu i Medveđi daju lične karte Republike Kosovo, jer su im one preko potrebne. Da je to urađeno pre bilo kakve odluka o reciprocitetu ili nepriznavanju dokumenata koje izdaje Srbija, Albanci ne bi imali nikakve brige oko toga, jer bi imali kosovske lične karte", rekao je Mustafa.

Mustafa je istakao da se do sada nije desilo da su takve odluke donosile prethodne vlade Kosova, bez prethodnih konsultacija sa političarima u Preševu, Bujanovcu i Medveđi.

"Ovo je na štetu Albanaca i vrlo malo se radi na štetu Srba, jer oni ionako ne prolaze kroz Kosovo. Ako žele da prođu kroz Grčku ili Crnu Goru, idu u Makedoniju ili druge granične prelaze. Kad god vlada donosi takve odluke, treba da se konsultuje sa albanskim političarima u Preševskoj dolini. Takva mera se nikada nije desila sa prethodnim vladama, jer su konsultacije bile na nivou i blagovremene", rekao je on.

On je dodao da je ova mera beskorisna, jer za putovanje na Kosovo nisu zainteresovani Srbi, već Albanci sa juga Srbije.

"Ovo što se dešava, ova mera, za Srbe u Republici Srbiji je beznačajna, jer Srbi nisu zainteresovani da dođu na Kosovo. Ovo neće štetiti Srbiji sa 6-7 miliona stanovnika, kao što šteti Albancima sa 70.000. Naročito u ovo vreme, koje prati naše sunarodnike koji dolaze tokom leta, imamo mnogo rodbinskih veza sa Albancima u Gnjilanu, Prištini i Kosovu Polju. Ovo će onemogućiti da brat ide bratu, sestra sestri i prijatelj prijatelju. Reciprocitet u ličnim kartamaje prepreka za Albance iz 'Preševske doline', posebno sada u letnjoj sezoni kada većina njih godišnji odmor provodi u Albaniji", rekao je Mustafa.