Nacrt zaključaka EU: ZSO i normalizacija ključni, održati izbore na severu Kosova što pre

Brisel
Izvor: kurir

Evropski lideri će na samitu u četvrtak u Briselu pozvati Beograd i Prištinu na smirivanje tenzija, održavanje izbora na severu Kosova, punu primenu Sporazuma o putu ka normalizaciji i formiranje Zajednice srpskih opština, navodi se u nacrtu zaključaka Evropskog saveta u koji je uvid imao RTS.

Lideri upozoravaju da će izostanak deesklacije "imati posledice" i da obe strane rizkuju da propuste "važne prilike na putu ka EU" ako bez uslova i odlaganje ne primene postignute dogovore.

U tekstu zaključaka koji bi mogao da bude dopunjen do četvrtka navodi se da su lideri EU duboko zabrinuti zbog bezbednosne situacije na severu Kosova.

"Najoštrije osuđujemo nasilni napad na Kosovsku policiju 24. septembra 2023. Evropska unija očekuje da počinioci budu uhapšeni i brzo privedeni pravdi, a Srbija da u potpunosti sarađuje i preduzme sve neophodne korake", stoji u tekstu.

Lideri EU od Beograda i Prištine zahtevaju "stalni rad" na deeskalaciji, posebno na održavanju novih izbora na severu Kosova "što je pre moguće", uz aktivno učešće kosovskih Srba. Naglašava se da će izostanak angažmana na smirivanju tenzija "imati posledice".

U nacrtu zaključaka lideri EU izražavaju žaljenje jer dve strane nisu sprovele Sporazum o putu ka normalizaciji i Aneks o implementaciji.

"Pozivamo Kosovo i Srbiju da Sporazum i aneks sprovedu bez odlaganja i preduslova, uključujući osnivanje Zajednice opština sa srpskom većinom. Normalizacija odnosa je suštinski uslov na evropskom putu obe strane i obe rizikuju da izgube važne prilike ako ne bude napretka", navodi se u nacrtu zaključaka koje bi lideri EU trebalo da usvoje na dvodnevnom samitu 26. i 27. oktobra u Briselu.