Nakon odbijanja zahteva za referendum o zemljištu, ista sudbina čeka i peticiju za smenu gradonačelnika Severne Mitrovice

Nedžat Ugljanin
Izvor: Kosovo Online

Posle odbijanja zahteva za referendum o dodeli zemljišta Kosovskoj policiji, predsednik Skupštine opštine Severna Mitrovica Nedžat Ugljanin najavljuje da ista sudbina čeka i peticiju za smenu gradonačelnika u Severnoj Mitrovici.

Peticija za smenu gradonačelnika predata je Centralnoj izbornoj komisiji (CIK) 25. januara.

"Pozivaju se na istu vrstu referenduma koji u zakonu ne postoji. Administrativno upustvo ne može biti jače od zakona i ustava“, rekao je Ugljanin za Danas.

Dodao je da "čak ni Ahtisarijevim planom i Ustavom Kosova nije predviđen referendum".

Ranije danas, Srpska demokratija saopštila je da je Skupština opština Severna Mitrovica odbacila njihovu peticiju za referendum o odluci o dodeli opštinskog zemljišta Kosovskoj policiji, takođe zbog nepostojanja Zakona o referendumu.

"Kada su se pozvali u peticiji na Zakon o lokalnoj samoupravi, član zakona 71. koji se poziva na referendum i gde se peticija prima od strane inicijative ili bilo kog političkog subjekta oni zapravo pozivaju na organizovanje refenerenduma. Nažalost, Zakon o referendumu ne postoji na centralnom nivou, pa ne može postojati na lokalnom nivou", rekao je Ugljanin.