Nastić: Odluka PSSE ozbiljna greška koja ne doprinosi stabilizaciji Balkana

Beograd_231106_Žaklin Nastić 01
Izvor: Kosovo Online

Poslanica Saveza „Sara Vagenkneht“ u nemačkom Bundestagu Žaklin Nastić okarakterisala je današnju odluku Parlamentarne skupštine Saveta Evrope o preporuci za prijem Kosova u članstvo, kao ozbiljnu grešku.

"Današnja odluka Parlamentarne skupštine Saveta Evrope da preporuči 'Kosovo' za članicu Saveta Evrope je ozbiljna greška i ne doprinosi stabilizaciji Zapadnog Balkana", napisala je Nastić na društvenoj mreži "X".

Ona je istakla da upravo institucija koja se obavezala na zaštitu ljudskih prava i međunarodno razumevanje u Evropi, svojom odlukom dodatno deli kontinent.

"Od 46 država članica Saveta Evrope, 12 ne priznaje Kosovo kao nezavisnu državu. Nikada do sada u istoriji Saveta Evrope nije se dogodilo da u članstvo bude primljena država koja nije u potpunosti međunarodno priznata", podsetila je Nastić.

Ona je ukazala da Priština i Aljbin Kurti gaze sva manjinska prava na Kosovu, da nisu primenili nijedan dogovor Briselskog sporazuma iz 2013. godine.

"Uspostavljanje Zajednice srpskih opština na Kosovu, koja je bila glavni uslov za za dijalog sa Beogradom, Priština ne sprovodi već 11 godina. Istovremeno, Priština godinama sistematski promoviše zastrašivanje i diskriminaciju Srba na Kosovu i Metohiji. Odmazde i nasilje policijskih snaga kosovskih Albanaca nad Srbima i Romima su uobičajena pojava na Kosovu“, podvukla je Nastić.

Primanjem Kosova u Savet Evrope, smatra, Zapad nagrađuje njegovu veštački stvorenu državu i tako minira dijalog Beograda i Prištine.

Srbija je, podseća, najavila da će napustiti Savet Evrope ako Kosovo zaista bude primljeno kao 47. članica Saveta Evrope na Komitetu ministara 17. maja.

"To bi otvorilo Pandorinu kutiju. Tako se stvara međunarodni presedan", upozorila je Nastić.