Nastić: Problem nije u Beogradu, već na čelu opasne vlade u Prištini

Poslanica nemačkog Bundestaga Žaklin Nastić
Izvor: Bundestag/Olaf Krostitz

Problem nije u Beogradu, već na čelu opasne vlade u Prištini, koja ne gaji samo velikoalbanske fantazije, već i raspiruje etničke sukobe na Kosovu, onemogućavajući miran suživot, poručila je poslanica Levice u nemačkom Bundestagu Žaklin Nastić.

"Dok vodeći političari EU, predvođeni Mihaelom Rotom iz redova Socijaldemokratske partije Nemačke (SPD) u pismu Evropskoj komisiji, pozivaju na odstupanje od 'beogradocentrične politike' i na taj način pokušavaju da preuzmu odgovornost za tenzije i sukobe samo na severu Kosova Vlada u Beogradu, bez obzira na medijsku i političku javnost u Nemačkoj, okrivljuje kosovskog premijera Aljbina Kurtija, koga je nemačka "semafor vlada" mnogo hvalila, za velikoalbansku misiju u Severnoj Makedoniji“, napisala je Nastić na mreži "X“.

Podseća da je kosovski premijer Aljbin Kurti nedavno boravio u privatnoj opozicionim albanskim strankama u Tetovu, okružen velikoalbanskim simbolima i zastavama.

Ukazala je da je usledio diplomatski skandal, kao i da su vlade Severne Makedonije i Srbije, kao i tamošnje opozicione stranke, osudile to kao "napad na Severnu Makedoniju kao multietničku državu".

"Neki sada čak traže da ga proglase 'nepoželjnom osobom'. Naročito imajući u vidu činjenicu da je teroristička 'OVK' već 2001. godine teško naoružana pokušavala da nametne svoju velikoalbansku ideologiju tadašnjoj Makedoniji, pa je gnev makedonske vlade na Kurtijevu posetu više nego razumljiv“, navela je ona.

Nastić ističe da u pismu Evropskoj komisiji, inicijatori oko Mihaela Rota priznaju državu 'Kosovo' kao 'funkcionalnu demokratiju'.

"Koliko dobro funkcioniše ova 'demokratija', moglo se nedavno ponovo videti - pre nekoliko nedelja, kosovska vlada je oduzela dozvolu vodećoj privatnoj televizijskoj stanici 'Kljan Kosova'. Nešto kasnije, i MTS-u doo, podružnici telekomunikacionog operatera Telekoma Srbije, oduzeta je poslovna licenca“, napisala je ona.

Nastić je ocenila da nije iznenađujuće što nije bilo kritika na diplomatski skandal u Severnoj Makedoniji ili na cenzuru na Kosovu iz krugova "semafor koalicije“ u Nemačkoj, pre svega iz ministarstva spoljnih poslova koje predvode Zeleni. „Uostalom, do danas ćute o samovoljnim hapšenjima, napadima, i napadima na pravoslavne crkve, koji su se značajno povećali, posebno od kada je Kurti preuzeo vlast. Pobornicima vatrenog pisma, koji pozivaju na „povratak ravnoteži i proporcionalnosti u ophođenju sa Kosovom i Srbijom“, treba poručiti: Problem nije u Beogradu, već na čelu opasne vlade u Prištini, koja ne gaji samo velikoalbanske fantazije, već i raspiruje etničke sukobe na Kosovu i Metohiji, onemogućavajući miran suživot“, podvukla je ona.

Istakla je da ako čak i visokorangirane diplomate poput američkog ambasadora u Prištini ili američkog državnog sekretara Blinkena procenjuju situaciju toliko ozbiljnom da su raznim merama pojačale pritisak na Prištinu, kao što se nedavno dogodilo, trebalo to da bude jasno svima.

„Pismom inicijatori žele da iskonstruišu preokret između počinioca i žrtve, a to je ne samo neverovatno, već i opasno.  Svako ko sada poziva na 'preispitivanje ovog pristupa' igra na ruku Kurtiju i njegovoj vladi, sa ozbiljnim posledicama po bezbednost manjina u regionu“, upozorila je Nastić.