Nastić: Kurti svakodnevno radi na eskalaciji, Srbi na Kosovu suočeni sa etničkim čišćenjem

Poslanica nemačkog Bundestaga Žaklin Nastić
Izvor: Bundestag/Olaf Krostitz

Poslanica Levice u nemačkom Bundestagu Žaklin Nastić izjavila je da se kosovski premijer Aljbin Kurti svakodnevno trudi da eskalira situaciju i da su Srbi na Kosovu suočeni sa etničkim čišćenjem, prenosi RTV.

Nastić je u intervjuu za podgoričku Adria TV izjavila da umesto da se na Kosovu radi na deeskalaciji, Aljbin Kurti se svakodnevno trudi da eskalira situaciju i izazove sukob Srbije sa NATO.

"Pre svega, želim da istaknem da me je nedavna oružana eskalacija na Kosovu šokirala i nedvosmisleno je osuđujem. Odgovorni moraju odgovarati kroz zakonit postupak. Od najveće je važnosti da se ovaj incident detaljno i transparentno istraži i rasvetli. Ovo uključuje odobravanje pristupa mestu zločina i dokazima međunarodnim, nezavisnim posmatračima - iako se, na osnovu trenutne situacije, ne očekuje da će se to dogoditi“, rekla je Nastić.

Ističe da događaji nisu nastali "iz vedra neba".

"Od dolaska na vlast, Aljbin Kurti pokreće nacionalističku polarizaciju etničkih grupa na Kosovu. U najgorem slučaju, to dovodi do nasilja, što smo videli u selu Banjska i u mnogim drugim nasilnim napadima albanskih ekstremista u prošlosti. Ovaj opasan kurs ne samo da su godinama podržavali NATO i zapadne države, već je bio i politički priželjkivan i nameran", navela je Nastić.

Ne može, kaže, dovoljno da naglasi da je put ka održivom miru kroz dijalog.

"Međutim, dijalog može biti uspešan samo ako se poštuju prethodno postignuti sporazumi. U slučaju Briselskog sporazuma iz 2013. to se nije dogodilo, naprotiv, Kurti je prvenstveno odgovoran za ovaj neuspeh", navela je Nastić.

Upitana da komentariše izjavu ekonomiste i NATO lobiste Guntera Felingera koji je na društvenoj mreži X povodom događaja na Kosovu napisao da je "u Banjskoj počeo rat Srba protiv Kosova", Nastić kaže da se njegove nedavne izjave mogu opisati samo kao iracionalne i opasne.

"Međutim, one su u skladu sa šablonom tipičnim za demagoga. Godinama je više puta prelazio crvene linije, opasno i nepotrebno raspirujući sukobe. On sada ozbiljno razmišlja o novom vojnom napadu na Srbiju, što smatram potpunim ludilom. S obzirom na tako neodgovornu retoriku, jedino bi bilo prikladno da se Felinger konačno ukloni sa pozicija koje obavlja. Da li će se to zaista i desiti ostaje neizvesno", rekla je Nastić.

Na konstataciju da se predsednik Srbije Aleksandar Vučić pokazao kao državnik koji odoleva pritiscima da uvede sankcije Ruskoj Federaciji, ali jasno naglašava evropski put Srbije, Nastić to potvrđuje i ističe da se predsednik Srbije suočava sa značajnim pritiscima i napadima.

"Srbija je jedina zemlja u Evropi koja se nije pridružila besmislenim ekonomskim sankcijama protiv primarnog energetskog snabdevača Evrope. Svaki narod, pa i Srbija, ima suvereno pravo da samostalno odlučuje iz koje zemlje će koristiti energiju. Nasuprot tome, u Nemačkoj, mi iz prve ruke doživljavamo posledice ove apsurdne politike, koju prvenstveno vode slepi aktivisti Zelenih u vladi. Dok naša privreda posrće, ugrožavajući bezbroj radnih mesta, kako nedvosmisleno predviđaju vodeći instituti ruska ekonomija dobija na zamahu", kaže Nastić.

Ocenjujući to apsurdnim, ona kaže da Nemačka uvozi rusku naftu indirektno preko trećih zemalja, i to po znatno višim cenama.

"Troškovi grejanja u Nemačkoj vrtoglavo rastu, što mnoge građane navodi da sa uznemirenošću gledaju na približavanje zimskih meseci i sve to u jednoj od najbogatijih zemalja na svetu! Predsednik Srbije je doneo ispravnu odluku da svoje stanovništvo poštedi posledica takve politike. Osim toga, i ispravno je i ključno odupreti se spoljnom političkom pritisku i traženom povlačenju iz Rusije i Kine", navela je.

Istakla je da srpskom stanovništvu nisu potrebna predavanja o ilegalnim ratovima, bekstvu i raseljavanju.

"Oni su ti koji su doživeli takav rat kroz NATO agresiju i sada svakodnevno vide dvostruke standarde koji karakterišu aktuelnu politiku, posebno NATO", navela je Nastić.

Na pitanje o učešću Srba u novoj Vladi Crne Gore, Nastić ističe da je osnovno da sve etničke grupe u državama bivše Jugoslavije budu adekvatno zastupljene u strukturama vlasti.

"Ovo nije samo pitanje pravičnosti, već služi i kao preventivna mera protiv potencijalnih etničkih tenzija, zasnovanih na užasnim iskustvima iz 90-ih. Na primer, Srbija je preuzela vodeću ulogu u tom pogledu uspešno integrišući Bošnjake iz regiona Sandžaka u svoju vlast. To je, delimično, postignuto dodeljivanjem ministarskih pozicija, čime se Bošnjacima pruža značajna mogućnost uticaja. Kao rezultat toga, etničke tenzije su svedene na minimum. Integrativni pristup Srbije vredan je ugledanja, posebno drugih zemalja u regionu, uključujući Crnu Goru", navela je ona.

Istakla je da je tretman prema Srbima u Crnoj Gori upadljivo u suprotnosti sa vrednostima demokratije, jednakosti, vladavine prava i zaštite ljudskih prava, među kojima su glavna prava manjina na koja se inače tako često poziva Evropska unija.

Upitana da li misli da Srbi u Crnoj Gori zaslužuju da budu u vladi i koliko bi to značilo za stabilnost ove zemlje, Nastić kaže:

"Svakako, manjine treba da imaju pravo na odgovarajuću parlamentarnu zastupljenost i da budu u mogućnosti da ravnopravno ostvaruju svoja prava".