Nazarko: Ukidanjem dinara Kurti svesno izazvao tenzije

Mentor Nazarko
Izvor: Kosovo Online

Analitičar Mentor Nazarko ocenjuje da je Aljbin Kurti namerno proizveo krizu oko zabrane dinara kako bi povećao svoju popularnost pred izbore.

Gostujući u emisiji “Balkan ažuriranje” na Abc njuzu, Nazarko se osvrnuo na debatu Savetu bezbednosti UN sazvanu na zahtev Srbije i ocenio da je Kurti, da je želeo suzbijanje uticaja Srbije na severu Kosova, mogao da suspenduje dinar na početku svog mandata.

“Kurti, kao što je to obično radio, stvara krizu i u njeno rešenje ulaže čitavu zapadnu zajednicu. On uzima pravo vreme, u centru je pažnje, koristi ga da poveća svoje izborne kvote i u ovom konkretnom slučaju, tvrdi, ali će to, naravno, biti pušteno u poslednjem trenutku, da ovaj jednomesečni period koji razdvaja isplata plata i socijalnih doprinosa, odnosno od kraja januara do kraja februara, trebalo bi da bude dovolјno vremena, što će, prema njegovim rečima, biti za edukaciju građana”, kaže Nazarko.

Prema njegovim rečima Zapad ima dva koloseka u rešavanju ovog pitanja, a da je suština da se pitanja korišćenja dinara reši kroz formiranje Zajednice srpskih opština.

“Prvo mora da se reši pitanje dinara, odnosno da se u okviru Udruženja reši pitanje finansiranja Srbije za građane srpske nacionalnosti. Dakle, udruženje bi bilo legalni kanal kojim bi ovaj novac dolazio. Drugo, ima veoma human pristup. Stavite se u poziciju građanina Kosova srpske nacionalnosti, koji će primati penziju. Odgovorite na nevolјe građana. Ovo je bio zapadni pristup. Kurti će svu međunarodnu pažnju usmeriti na njega, povećati tenzije i onda će rešiti krizu kao što je to činio do sada”, naveo je Nazarko.