Ndong Sima: Gabon želi da se nastavi politika uzajamnog poštovanja sa Srbijom

Rejmond Ndonga Sima
Izvor: Kosovo online

Predsednik Vlade Gabona Rejmond Ndonga Sima izjavio je danas da njegova zemlja nastoji da nastavi politiku uzajamnog poštovanja sa Srbijom.

Povodom potpisanog Sporazuma o saradnji sa Srbijom u oblasti odbrane on je kazao da žele da povećaju kapacitete za kontrolisanje ulaza preko granica te afričke zemlje.

"Ne treba da čekamo da se taj rizik materijalizuje, pa da donesemo odluke. Vidimo i znamo da Srbija ima iskustvo u tom domenu i želimo da iskoristimo vaše iskustvo kako bismo povećali naše kapacitete da se zaštitimo i da pratimo šta se dešava na granici", rekao je predsednik Vlade Gabona odgovarajući na pitanje šta očekuje od potpisanog sporazuma.

On je naveo da je Gabon zemlja koja ima 857 kilometara obale u mnogo zona, dodajući da su pirati prava pošast i da su sve prisutniji.

"Ne treba da se čeka da se ti rizici ostvare kako bismo se pripremili na mogući problem. Već sada želimo da smanjimo mogućnosti da se dogodi infiltracija, odnosno da ona bude minimizovana, odnosno kontrolisana", rekao je on.