Nikovski: Cilj Rezolucije o Srebrenici da se Srbija natera na fleksibilnost po pitanju Kosova

Risto Nikovski
Izvor: Kosovo online

Nekadašnji makedonski ambasador Risto Nikovski ocenio je da je usvajanje Rezolucije o Srebrenici neobičan potez sa političkom pozadinom koja nema veze sa humanošću ili osudom tog strašnog zločina koji se dogodio u BiH, ističući da je kranji cilj bio da se natera Srbija da bude fleksibilnija u odnosu na Kosovo.

Smatra da Rezolucija o Srebrenici samo uništava sve ono što je postignuto u BiH, ali i da nanosi veliku štetu čitavom regionu.

"Mislim da je to neobičan potez sa političkom pozadinom koja nema veze sa humanošću ili osudom tog strašnog zločina koji se dogodio u Srebrenici. Znate, u osnovi genocida je namerno uništavanje naroda, rase ili verske zajednice. Odnosno, svesno fizičko istrebljenje, a ne zaboravimo da je u Bosni bilo preko 100.000 žrtava, a ovde se radi o 8.000 ljudi, svakako je strašna pomisao da se ubija toliko ljudi. Generalno, interesi su pre svega da se Srbija verovatno natera da bude fleksibilnija prema Kosovu, a u suštini se uništava nešto što je već postignuto u Bosni i Hercegovini", ukazao je Nikovski.

Ističe da Hrvatsko-bošnjačka federacija i Republika Srpska ne sarađuju i da ta država defakto ne funkcioniše, a da će Rezolucija, dodaje, izazvati dodatne podele i tenzije na Balkanu.

"Ovim potezom sve ide u pravcu uništenja i rušenja te nefunkcionalne državne zajednice. Dakle, ne vidi se svrha ovog poteza, suština je protiv mira i stabilnosti Balkana, iako za Kosovo to u principu izgleda pozitivno. Međutim pritisak na Srbiju ne može ni pod kojim uslovima nikome doneti ništa korisno. Potez je pogrešan, rezultati će biti štetni za sve nas, ali očigledno neki politički interesi to nalažu, a oni su dominantni u svetu i rade šta hoće", primećuje Nikovski.

Naglašava da nije najjasnije koja je svrha Rezolucije o Srebrenici s obzirom na to da je bilo mnogo genocida u svetu, ali da počinioci nisu proglašeni za genocidni narod.

"Preko dva miliona Vijetnamaca je ubijeno u Vijetnamu. Da ne idemo u Ameriku i ubijanje Indijanaca. Ili Jevreji u Drugom svetskom ratu, ubijeno je preko šest miliona. Preko 25 miliona Rusa je ubijeno u Drugom svetskom ratu. Da li je Nemačka proglašena za genocidnu naciju? Nije. Dakle da, to je nešto sa uskopartijskim interesima, koji trenutno nisu dovoljno jasni, ali u svakom slučaju su protiv interesa našeg regiona i neće doneti ništa dobro", naveo je nekadašnji ambasador.

Prema njegovim rečima jučerašnje glasanje u UN nije iznenađenje jer većina zemalja "glasa kako im se kaže".

"Glavne svetske demokratije dominiraju svetom, ogroman deo država su njihovi sateliti i one im diktiraju šta i kako da rade. Tako da većinu vremena, nažalost, Ujedinjene nacije ne pokazuju svoju suštinu i ne demonstriraju svoj osnovni kvalitet da budu lideri u svetu i da donose rešenja, a ne da stvaraju probleme. Dakle, ovo je samo još jedan dokaz da glavne svetske sile i siledžije dominiraju ogromnim brojem država i tu je njihov uticaj ključan. Zemlje se ponašaju kako im se kaže, a ne po nekim svojim principima i normama", zaključio je Nikovski.