Novaković: Međunarodna konferencija neizvodljiva, vreme da Kvinta ubrza postizanje rešenja

Igor Novaković
Izvor: Kosovo Online

Međunarodna mirovna konferencija o pitanju Kosova trenutno nije izvodljiva, smatra Igor Novaković iz Centra za međunarodne i bezbednosne poslove, koji poručuje da je potrebno dati novi zamah dijalogu Beograda i Prištine koji se vodi pod pokroviteljstvom EU.

Albanski premijer Edi Rama predložio je održavanje međunarodne mirovne konferencije kako bi se rešila situacija na Kosovu.

"Ova situacija je i prilično eskalatorna, ali mislim da nije došlo do momenta koji bi doveo do jednog takvog drastičnog poteza kao što je organizovanje međunarodne konferencije. Međutim, u okviru dijaloga koji se vodi postoji prostor koji daje sasvim dovoljan okvir za jednu novu inicijativu koja bi pre svega potekla od država članica Kvinte i koja bi možda vodila bržem postizanju rešavanja otvorenih pitanja", poručuje Novaković za Kosovo onlajn. 

Prema njegovom mišljenju, EU treba da nastavi da vodi dijalog, ali sa određenim izmenama u tom procesu.

"Dijalog je svakako sa UN prenet na Evropsku uniju i EU može da nastavi da bude zvanični sponzor tog projekta, ali da se jedna nova inicijativa upakuje u taj format", smatra Novaković.