Novosti: Lavrov 7. juna u Beogradu

Sergej Lavrov
Izvor: Tanjug / Раде Прелић

Ruski šef diplomatije Sergej Lavrov dolazi u Beograd u utorak, 7. juna, prenose Novosti.

On će, prema saznanjima ovog lista, imati niz sastanaka sa srpskim državnim vrhom, a očekuje se da se tokom susreta sa predsednikom Aleksandrom Vučićem na stolu nađu sve goruće teme, od dešavanja u Ukrajini i pozicije Srbije prema toj krizi, preko situacije u regionu i ekonomske saradnje u svetlu sankcija koje je Zapad uveo Moskvi.

To je prva poseta jednog visokog ruskog zvaničnika Srbiji od izbijanja ukrajinske krize i do nje dolazi u trenutku kada Evropska unija priprema najžešći paket sankcija, kojima se Srbija do sada, kao jedina u Evropi nije pridružila, a zbog čega trpi ogromne pritiske.

Dolazak Lavrova biće prilika i da se dodatno pojasne pozicije Moskve kada je reč o Kosovu, s obzirom na nedavne izjave ruskog predsednika Vladimira Putina i drugih predstavnika ruske države, koji su situaciju u Donbasu poredili sa Kosovom.

Tema će sigurno biti i Bosna i Hercegovina, odnosno pritisci kojima je izložena Republika Srpska. Kako Novosti saznaju, u planu je bilo da Lavrov poseti i BiH, ali to neće moći da uradi s obzirom na to da se Sarajevo nedavno priključilo sankcijama EU protiv Moskve, a od kojih se ogradilo rukovodstvo Republike Srpske navodeći da je odluka doneta nelegalno.

Inače, ministar Lavrov trebalo bi da prisustvuje i prijemu povodom Dana Rusije, koji će 7. juna organizovati Ruska ambasada u Beogradu.

Takođe, u narednom periodu očekuje se i da će zvaničnici sa Zapada posetiti Beograd.