Nrečaj: Posetu ministarke Hadžiu bivšim liderima OVK u Hagu ne treba koristiti u političke svrhe

Anton Nrečaj
Izvor: Ekonomia Online

Predstavnik Centra za pravnu pomoć i regionalni razvoj Anton Nrečaj kaže da je predstojeća trodnevna poseta ministarke pravde Aljbuljene Hadžiu Hagu, tokom koje će se sastati sa bivšim liderima OVK kojima se sudi za ratne zločine, više simbolična poseta u znak podrške pritvorenicima, prenosi Ekonomija onlajn.

Prema njegovim rečima, nekadašnji lideri OVK su u sudskom procesu, pa bi svakako trebalo da ih poseti ministar pravde, jer se proces odvija u inostranstvu.

"Javnost treba da zna da i pored podizanja optužnice u pravosudnom sistemu važi princip nevinosti. Svako je nevin do izricanja pravosnažne presude. A vođe OVK su u sudskom procesu. Nalazimo se u fazi kada još nije počelo suđenje u predmetima i optužnicama koje su podignute za svakog pojedinca, ali ovu posetu treba obaviti, jer se proces ne odvija na teritoriji Kosova već u drugoj zemlji kao jedinstven slučaj u vladavini svetskog poretka i prava. Poseta ministarke je više simbolična poseta u znak podrške i ohrabrenja za pritvorena lica", rekao je Nrečaj.

Samtra da bi bilo nepravedno iskoristiti tu posetu za političke svrhe.

"Bilo bi nepravedno iskoristiti ovu posetu za političku potrošnju o određenim pitanjima. Ova poseta treba da bude moralna podrška. Bez obzira na to da li su u prošlosti imali problema ili nesuglasica sa pripadnicima OVK koji su sada u Hagu, moraju da podrže rat na Kosovu u svakom segmentu", rekao je Nrečaj. 

Naveo je da je lična odluka pritvorenika da odbiju susret sa ministarkom i da ne žele da budu deo političke potrošnje, koju Vlada sada može da koristi. 

"Ova poseta ne sme da bude simbolična. Treba sagledati kako se prema njima postupa i njihove potrebe u smislu institucionalne podrške", rekao je Nrečaj.

Ministarka pravde Aljbuljena Hadžiu putuje danas u Hag, sa potpredsednicom Skupštine Kosova Sarandom Bogujevci i poslanikom Adnanom Rustemijem. Predviđeno je da se sa pritvorenicima sastane 30, 31. marta i 1. aprila.