NVO iz Gračnice odustale od novčanih sredstava zbog napada opozicije

Gračanica - zabrana kretanja
Izvor: Kosovo Online

Nevladine organizacije iz Gračanice, njih ukupno četrnaest, koje su od lokalne samouprave dobile novčana sredstva na konkursu koji je sproveden početkom novembra ove godine, odbile su da prihvate grantove, koje im je opredelila opštinska komisija koja je razmatrala kvalitet pristiglih projekata, prenosi Informer.

Ove nevladine organizacije su, prema Informerovim saznanjima, u zajedničkom nastupu pred opštinskim službama u Gračanici navele da ne žele da budu zloupotrebljavane od strane pojedinih opozicionih partija i medija i da zato odustaju od dobijenih sredstava.

Komisija je donela odluku da celokupan budžet projekta podeli na četrnaest organizacija koje su aplicirale za sredstva. Ovaj konkurs pojedine opozicione stranke, ali i mediji bliski njima, iskoristili su za političke napade na rukovodstvo opštine Gračanica.

U opštoj histeriji koja je tada nastala, deo albanskih i srpskih medija gradonačelnika Gračanice Srđana Popovića optuživao je da je novac dodelio i "svojoj" nevladinoj organizaciji što je apsolutno netačno.

Takođe, albanski mediji su u svojim izveštajima navodili da "opština Gračanica finansira nevladine organizacije koje prikupljaju dokaze protiv OVK i da ih šalju Specijalnom sudu u Hagu".

Istine radi, gradonačelnik Gračanice Srđan Popović je jedan od osnivača Centra za mir i toleranciju ali je ovu organizaciju napustio pre dvanaest godina kada je počeo da se bavi politikom. Od tada on nema nikakve veze sa ovim Centrom, niti je u njegovim upravljačkim strukturama.

Takođe, nije tačno da bilo koja organizacija koja je dobila sredstva na ovom konkursu prikuplja dokaze protiv OVK. Time se bavi Centar za mir i toleranciju iz Beograda, a ne istoimena organizacija iz Gračanice.

Sve ovo navelo je rukovodstva četrnaest nevladinih organizacija iz Gračanice na jedinstvenu odluku da odustanu od sredstava koja su im opredeljenja na ovom konkursu.

„Ne želimo da neko vodi političke ratove preko naših leđa, niti hoćemo da u njima učestvujemo. Odustajemo od sredstava, nećemo ih prihvatiti, a potrudićemo se da na drugi način realizujemo projekte koje smo planirali. Nije u redu da se imena naših organizacija zloupotrebljavaju u političke svrhe“, stoji u jednom od obaveštenja koje su NVO poslale opštini Gračanica. 

Karlo Golemi
15. Decembar 2020.
Само да кажем; и ја сам јуче крочио на месец.
AL-X
15. Decembar 2020.
A ko finansira medije? Soroš?