Odalović: Kurti ne želi da reši probleme, neće biti pomaka u dijalogu

Veljko Odalović
Izvor: © Kosovo Online

Predsednik Komisije Vlade Srbije za nestala lica Veljko Odalović smatra da ne može doći do pomaka u nastavku dijaloga Beograda i Prištine, budući da kosovski premijer Aljbin Kurti nema nameru da rešava probleme, prenosi RTS.

Odalović je naglasio da Zajednica srpskih opština još uvek ne postoji ni u naznakama.

Kako navodi, predstavljanje akcionog plana za ZSO Priština je ismejala, a sever Kosova je institucionalno okupiran gradonačelnicima Aljbina Kurtija.

"Kakva je to deeskalacija situacije na sveru KiM kada 50 specijalca upada u fabriku "Lola" u Zubinom Potoku", upitao je Odalović.

Naglasio jea da se napadi na Srbe broje stotinama, na šta Brisel ne obraća pažnju niti spominje na sastancima.

"MTS je još jedina sijalica na KiM koja gori, a koju Kurti želi da ugasi, policija sa dugim cevima i dalje upada u lokale Srba. Prištinski ministar lokalne samouprave predstavio je plan povlačenja albanskih gradonačenika koji ne može da se okonča do Nove godine. Kurti će nastaviti da radi po svome, i dalje neće biti robe iz centralne Srbije", kaže Odalović.

Smatra da Kurti odlazi u Brisel samo kako bi napravio novi problem.

"Tekst Deklaracije o nestalim licima je usaglašen o čemu sada premijer privremenih institucija u Prištini ne želi da razgovara", naglašava Odalović.

Deklaraciju sa samita Brdo-Brioni gde je glavna tačka prijem zemalja Zapadnog Balkana u EU do 2030. godine, Odalović vidi samo kao lepu želju jer, kako ističe u Briselu nisu zainteresovani za proširenje. 

Lideri zemalja učesnica Samita Brdo-Brioni održanog u Skuplju, obavezali su se da će, potvrđujući svoju poziciju u vezi sa politikom proširenja EU i perspektivu za članstvo Zapadnog Balkana u Evropskoj uniji, kao najdirektnijeg doprinosa očuvanju mira i stabilnosti, intenzivirati strateški dijalog sa institucijama EU u cilju ubrzanja procesa pristupanja EU i sprečiti zanemarivanje regiona.

Odalović smatra da je poruka Samita procesa Brdo-Brioni neubedljiva.

"Ima razloga za osnovanu skepsu budući da proces evrointegracija traje dosta dugo. Do ispunjavanja lepih želja potrajaće mnogo zbog nezaintersovanosti EU za proširenje", navodi Odalović.

U Deklaraciji se poziva da se Zapadni Balkan priključi EU najkasnije do 2030. ali Odlaović smatra da ne postoji volja za rešavanjem otvorenih pitanja, da se za sedam godina reše problemi koji su stari nekoliko decenija.

Prema njegovim rečima, netipičnim standardima za proširenje koji su postavljeni pred Srbiju kroz Poglavlje 35, Beogradu je stavljena "omča oko vrata" porukom da u EU može samo sa priznanjem nezavisnosti Kosova.