Oebs: Birači četiri opštine na severu sami da odluče hoće li glasati za smenu gradonačelnika

OEBS
Izvor: Reporteri

Misija Oebs saopštila je danas da birači u četiri opštine na severu Kosova sami treba da odluče da li će učestvovati na glasanju za smenu gradonačelnika, ističući da je učešće svih zajednica u demokratskim procesim i institucijama od ključnog značaja za omogućavanje normalizacije odnosa Beograda i Prištine.

Iz Oebsa su na Fejsbuku naveli da političke izjave ne bi trebalo da obeshrabruju birače da učestvuju demokratskim procesima.

"Bez obzira na nedavnu razočaravajuće izjave političkih koje obeshrabruju birače da ostvare svoja demokratska prava, birači u svakoj opštini odlučuju da li će glasati ili ne opoziv gradonačelnika 21. aprila. Učešće svih zajednica u demokratskim procesim i institucijama je od ključnog značaja za omogućavanje normalizacije", navodi se u saopštenju.

Podsećaju da je više od 20 odsto upisanih birača u svakoj od četiri opštine Leposavić, Severna Mitrovica, Zubin Potok i Zvečan potpisalo zahteve za opoziv gradonačelnika kao deo demokratskog procesa na pokrenutog na inicijativu samih birača.

Birači stoga, ističu, imaju pravo da očekuju da se na njihovu inicijativu odgovori u skladu sa relevantnim zakonodavstvom. 

"Centralna izborna komisija (CIK) je nadgledala proces uz dužno poštovanje pravnog okvira, te će se savetovati da izbegavaju inovativne pristupe, kao što su korišćenje kamera na biračkim mestima, što bi zahtevalo detaljnije razmatranje i odgovarajuće konsultacije", poručuju iz Oebsa.