Rakić sa Rauom: ZSO mora da se formira bez ikakvih odlaganja

Zbignjev Rau i Goran Rakić
Izvor: Ministarstvo za zajednice i povratak

Ministar za zajednice i povratak i predsednik Srpske liste Goran Rakić sastao se sa predsedavajućim Organizacije za evropsku bezbednost i saradnju (OEBS), ministrom spoljnih poslova Poljske, Zbignjevom Rauom sa kojim je razgovarao o hitnosti formiranja Zajednice srpskih opština, bezbednosnoj situaciji i brojnim incidentima u srpskim sredinama.

Ministar Rakić je svom sagovorniku preneo da mir i stabilnost nemaju alternativu i da OEBS ima važnu ulogu u ovoj oblasti, navodi se u saopštenju Ministarstva.

Rakić je dodao da se danas problemi na Кosovu produbljuju ili rešavaju veoma sporo i da srpska i druge nevećinske zajednice nailaze na prepreke u ostvarivanju svojih prava.

”Umesto da za goruće probleme nađemo rešenja, mi imamo sve veći broj problema u sferama koje se tiču normalnog funkcionisanja svakog društva, što je veoma zabrinjavajuće. Govorimo da je formiranje Zajednice srpskih opština nešto što će Srbima na Кosovu rešiti mnoge probleme, upravo se zato ona mora formirati odmah, bez ikakvih odlaganja”, rekao je ministar.

Ministar je naglasio da ga zabrinjava činjenica da pokušaji da se napravi pomak u procesu povratka ne nailaze na razumevanje već se, naprotiv, ovaj proces sve više obesmišljava, što je nedopustivo jer mnoge raseljene porodice i dalje žele da se vrate.

Rakić je takođe rekao da se Srpska pravoslavna crkva na Кosovu danas suočava sa mnogim problemima i da se oni mogu jedino rešiti ukoliko za to postoji iskrena volja da se problemi rešavaju.