OEBS: Većina komentara koje smo dali ogleda se u Administrativnom uputstvu

OEBS
Izvor: Reporteri

Misija OEBS na Kosovu navodi da se većina komentara koje su dali u vezi sa Administrativnim uputstvom za peticiju za smenu gradonačelnika na severu ogleda u samom uputstvu, prenosi Gazeta ekspres.

Ministar administracije lokalne samouprave Eljbert Krasnići objavio je juče konačnu verziju Administrativnog uputstva za peticiju za smenu gradonačelnika. 

Iz Misija OEBS su u odgovoru za Gazetu ekspres naveli da su učestvovali na dva sastanka u organizaciji MALS-a.

OEBS je saopštio da su dali sveobuhvatne komentare, "od kojih se većina ogleda u Administrativnom uputstvu".

„Misija OEBS-a na Kosovu, zajedno sa drugim međunarodnim misijama, učestvovala je na dva sastanka u organizaciji Ministarstva administracije lokalne samouprave na ovu temu. Misija je dala sveobuhvatne komentare, od kojih se većina ogleda u Administrativnom uputstvu“, navode iz OEBS-a.

OEBS međutim nije odgovorio da li će pomoći CIK-u u praćenju i organizovanju novih izbora u Severnoj Mitrovici, Zvečanu, Leposaviću i Zubinom Potoku.

Bivši predsednik Ustavnog suda Enver Hasani ističe da uputstvo nije u skadu sa Ustavom.

„Ne, jer ustupanje prava i obaveza, i način njihovog ostvarivanja, prvo moraju biti definisani zakonom. Ustav zahteva zakon. Ovde je reč o direktnoj demokratiji, koja je ustavna kategorija, a načini njenog sprovođenja su određeni zakonom, obično se zove Zakon o građanskoj inicijativi, Zakon o referendumu, ili Zakon o referendumu i građanskoj inicijativi. Ustav pokazuje šta može, a šta ne može biti predmet referenduma. Zatim je zakonodavac slobodan da odredi ova dva pitanja. Međutim, ova dva pitanja nisu regulisana od strane Skupštine Kosova i kao rezultat toga je ovim uputstvom uzurpirano zakonsko ovlašćenje Skupštine i uređeno pitanje koje je trebalo da bude regulisano Zakonom o građanskoj inicijativi“, rekao je Hasani za RSE.

Direktor Kosovskog instituta za pravosuđe Ehat Miftaraj rekao je da se u trenutku stupanja na snagu ovog administrativnog uputstva može pokrenuti peticija.

„Onog trenutka kada ovo Administrativno uputstvo stupi na snagu, tada se na osnovu ovog uputstva i na osnovu Zakona o lokalnoj samoupravi može pokrenuti peticija sa 20 odsto birača u opštini za razrešenje predsednika opština. Ako se kroz peticiju prikupi 20 odsto potpisa, onda se može postaviti mini referendum na kojem građani mogu da izađu i glasaju za razrešenje gradonačelnika, za šta je potrebno 50 odsto plus jedan glas”, rekao je Miftaraj. 

On je ipak naveo da Administrativno uputstvo nije pravi način da za smenu predsednika opština.

„Stvara opasan presedan za razrešenje gradonačelnika uprkos činjenici da nisu počinili nikakav prekršaj ili da im nije narušen lični ili profesionalni integritet. To znači nepotrebno trošenje budžeta kada se zna da je cilj ili zahtev internacionalaca da se održe izbori u četiri opštine sa srpskom većinom na severu Kosova. Da postoji politička volja, onda bi gradonačelnici ovih opština podneli ostavke da bi napravili mesta za nove izbore“, izjavio je Miftaraj.

Kosovski demokratski institut je nekoliko dana pre objavljivanja Administrativnog uputstva saopštio da nacrt koji je pripremilo MALS prevazilazi zakonske odredbe zakona o lokalnoj samoupravi.

Iz KDI ističu da osim što je uputstvo suprotno zakonu, nije dovoljno da omogući smenu gradonačelnika opština.