Olbrajt: Nije sve negativno u Srbiji

Medlin Olbrajt
Izvor: Printskrin

Amerika mora da pokaže šta su njena očekivanja kad je reč o srpsko-američkim odnosima, rekla je bivša američka državna sekretarka Medlin Olbrajt u završnici saslušanja u Spoljno političkom odboru Predstavničkog doma i "podsetila" da Amerika ima ekonomske i diplomatske instrumente da na to utiče, prenosi Tanjug.

Na pitanje kako da SAD povrate značajnu ulogu i uticaj na Zapadnom Balkanu, posebno kada je reč o pregovorima između Beograda i Prištine, Olbrajt je rekla da bi nova američka administracija morala da ima u vidu da, kako je navela, nisu svi u Srbiji saglasni sa politikom i potezima koje povlači predsednik Srbije Aleksandar Vučić.

"Ako kažemo da se za nešto zalaže vlada SAD, onda to ima značaja. Značajan deo našeg zadatka je da im se jasno poruči da ne mogu da budu deo EU, ukoliko nastave da rade to što rade, na način na koji to rade.  Amerika bi morala da pokaže šta su njena očekivanja od srpsko-američkih odnosa.  Moramo da shvatimo da u Srbiji ima snaga koje žele bolje odnose sa SAD.  Nije sve u Srbiji negativno. Oni žele da budu tretirani na drugačiji način, a mi imamo ekonomske i diplomatske instrumente da na to utičemo", rekla je Olbrajt.