Opozicija sve više insistira na izborima: DPK i ABK otvorene za koalicije

Izbori.jpg
Izvor: Reporteri

Od početka ove godine opozicija sve glasnije zagovara izlazak na izbore, a neke stranke su i otvorile mogućnost za ulazak u koalicije, prenosi Ekonomija onlajn. 

Poslanik DPK Bekim Hadžiu izražava uverenje da će ta stranka izaći kao pobednik izbora, a govoreći o koalicijama  ističe da se "crvene linije" odnose samo na srpske strake.

"Zalažemo se da se što pre održe izbori ove godine, organizujemo se da pobedimo na njima i da nastavimo put Kosova napred jer smo ove tri godine imali samo stagnaciju i sankcije po prvi put od strane EU. Crvene linije za koalicije DPK ima samo prema Srbima, ne i sa Albancima", kaže Hadžiu.

Poslanica DSK Rrezarta Krasnići izjavila je da je ta partija spremna za izbore.

"Šest meseci posle pobede Samoopredeljenja na prošlim izborima mi smo dobili neke veće opštine i spremni smo da ponovo proverimo volju građana. Što pre zemlja izađe na izbore, to bolje za građane Kosova", rekla je ona.

Upitana da li će DSK morati da ulazi u koalicije sa drugim strankama, Krasnići kaže da je to ono o čemu rukovodstvo stranke odlučuje.

"Još nismo imali sastanak na tom nivou. DSK je najjača stranka u zemlji. Čak 51 odsto građana je razočarano trogodišnjim radom ove vlade koja nije donela nijedan projekat koji će se pamtiti", rekla je ona.

Poslanik Alijanse za budućnost Kosova Palj Ljekaj smatra da je 2024. izborna.

"Nismo videli ništa dobro od ove vlade, tako da što ranije zemlja izađe na izbore to bolje za građane Kosova. Mi smo spremni za izlazak na izbore. Već smo formirali savez sa Socijaldemokratskom inicijativom. Nemamo crvene linije ni prema jednoj stranci, otvoreni smo za koalicije sa bilo kojom političkom partijom bilo da je reč o predizbornim i postizbornim savezima", rekao je Ljekaj.