Orban zamolio Vučića: Neprijatelji hoće da naude Srbiji, razmislite o puštanju kosovskih policajaca

Viktor Orban i Aleksandar Vučić
Izvor: Instagram

Mađarski premijer Viktor Orban rekao je danas, nakon sednice Strateškog saveta za saradnju Mađarske i Srbije, da zvanična Budimpešta pažljivo prati situaciju na severu Kosova i da smatra da je neprihvatljivo da se rezultati izbora na kojima je izlaznost bila oko četiri odsto prihvataju kao legalni, prenosi RTS.

Orban je naveo da neprijatelji jedva čekaju da naude Srbiji i pozvao predsednika Srbije Aleksandra Vučića da razmisli o puštanju trojice kosovskih policajaca koje je srpska policija uhapsila 14. juna na teritoriji centralne Srbije.

"Tri kosovska policajca, molim te dragi Aleksandre da razmislite o tome, neprijatelji jedva čekaju da naude Srbiji, to je takav predmet u kome mislim da bi bilo dobro da saslušate preporuku Mađarske i da tu trojicu Albanaca vratite Kosovu i mislim da bi vam to pomoglo da sopstvenu stvar unapredite. Zbog toga te molim to, da razmisliš", poručio je Orban na Paliću, na zajedničkoj konferenciji za medije sa predsednicima Srbije i Mađarske, Aleksandrom Vučićem i Katalin Novak, i premijerkom Srbije Anom Brnabić.

Dodao je da se u Mađarskoj dobro "vidi šta se radi sa Srbima".

"Smatram da je neprihvatljivo za međunarodnu zajednicu da jedne izbore sa učešćem od svega četiri odsto prihvata kao legalne, i rezultate takođe. Mi Mađari vidimo i jasno nam je'', rekao je Orban.

Orban je ukazao da je Srbija ključna zemlja Zapadnog Balkana i da je njeno jačanje dobro i za Mađarsku.

''Srbija nije u NATO i EU, Mađarska jeste, Srbija je pravoslavna zemlja, a Mađarska rimokatolička. Mi smo u centralnoj Evropi, a Srbija na Balkanu. Ali te razlike dodaju vrednost našoj saradnji, jer udruženi imamo ogromnu energiju na raspolaganju, koju možemo da uložimo u interes i unapređenje položaja naših naroda'', rekao je Orban.

Istakao je stav da treba da sarađivati sa svima, u vreme kada, kako je rekao, u Evropi jedna strana ne želi da sarađuje s drugom.

''Smatramo da treba sarađivati sa svima, sa što više zemalja. Srbija je ključna zemlja Zapadnog Balkana, a Mađarska je kapija Evrope. Imamo fantastične mogućnosti'', rekao je mađarski premijer.