Vučić: Neću da razgovaram sa Kurtijem dok ne bude pušten svaki uhapšeni Srbin

Aleksandar Vučić
Izvor: instagram

Neću da razgovaram sa Kurtijem dok ne bude pušten svaki uhapšen Srbin i dok se iz opština ne povuku njihovi gradonačelnici i specijalna policija, rekao je predsednik Srbije Aleksandar Vučić nakon sastanka sa premijerom Mađarske Viktorom Orbanom.

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić istakao je da je sinoć sa Orbanom dosta razgovarao o situaciji na Kosovu, navodeći da je na razgovore išao čitavih 11 godina.

"Išao sam da bismo postigli mir. Naša zemlja je brže išla napred nego zemlje koje su nosile teg. Sve je to moglo, do doslaska Kurtija koji nikada nije pokazao želju da razgovara. Dolazio je da održi svoje monologe, a da razgovara nije želeo. Da vam kažem, noćima bukvalno ne spavam. Nikome nisam govorio kakve su pretnje upućene Srbiji", rekao je predsednik.

Kako navodi Vučić, primao je sve napade na sebe.

"Svakoga dana hapse Srbe, jer su krivi što su živi! U odgovorima dobijamo birokratske odgovore koje ne žele i ne umeju da objasne. Oni kažu koji je to član, paragraf i slično. Šta su ljudi stvarno uradili? Nisu ništa", kaže Vučić.

Vučić kaže da mu je i Orban preneo da je na Srbiji veliki pritisak, a potom se zahvalio za svaki savet, molbu i pažnju koja je posvećena našoj zemlji.

"Neću da razgovaram sa Kurtijem dok ne bude pušten svaki uhapšen Srbin, dok se iz opština ne povuku njihovi gradonačelnici, ne povuče specijalne policija i ne prestanu da hapse Srbe svakog dana. Znate, Kurti ima važnija posla po Vatikanu, da traži da se prizna nezavisnost Kosova", rekao je predsednik Srbije.

Šta Srbi da urade, kad ništa ne rade, pita se Vučić.

"Nijedan Albanac nije upucan, samo Srbi. Uhapšeni, prebijani i maltretirani. Znate da ne postoji istraga o čoveku koji je upucao Dragana Galjaka. Da su nam dvoje dece upucali na dan pred Božić?", naveo je predsednik Vučić.

On ističe da su govorili iz Prištine kako je srpska policija pretukla tri policajca sa Kosova.

"Niko ih nije pretukao, eno piju koka-kolu i jedu grožđe. Ništa im ne fali. Ali ne, mi smo zlikovci i divljaci, jer ako to nije tako onda nema smisla ništa. Meni je Viktor juče rekao da je veliki pritisak na našu zemlju, i da jedva čekaju da donesu mere protiv nas i izjednače poziciju Beograd i Prištine. Nisam znao da će danas izaći sa ovom inicijativom. To je posao nadležnih organa, vama hvala na brizi, i svaki vaš savet i molbu sa najvećom pažnjom uzeću u razmatranje", kazao je predsednik i nastavio.

"A onda ćemo da pričamo o formiranju ZSO. Hoćete-hoćete. Nećete, sa mnom ste završili. Iovako vidim da se trudite da izaberete nekog drugog u Srbiji ko će vam dati sve na tacni. Ja ne dam. I ne mogu da nipodaštavam sudbinu svog naroda, koji pati. I ne mislim da su zakazali neki datum, pošto on ima pametna posla. Ide u Vatikan, misli da će ih nagovoriti da ih priznaju. Ne pristajem na taktiku spržene zemlje i svršenog čina", kazao je on.