Orlić: Kurtijevo zagovaranje "velike Albanije" preti da ceo Balkan uvede u nesreću i stradanje

Vladimir Orlić i ambasador BiH
Izvor: Skupština Srbije

Predsednik Narodne skupštine Vladimir Orlić poručio je da Srbija hoće da sarađuje sa svima, čuvajući mir i stabilnost, koji su vitalni interesi srpskog naroda, ukazujući da to uvek ugrožavaju drugi i naveo primer kosovskog premijera Aljbina Kurtija koji "na teritoriji Severne Makedonije zagovara 'veliku Albaniju', preteći da ceo Balkan uvede u nesreću i stradanje". 

Orlić je to rekao tokom sastanka sa novoimenovanim ambasadorom Bosne i Hercegovine u Republici Srbiji Aleksandrom Vranješom, kojem je preneo da iza reči predsednika Srbije Aleksandra Vučića kada je reč o poštovanju teritorijalnog integriteta BiH i Republike Srpske u okviru nje stoji i cela Srbija.

"U potpunosti poštujemo teritorijalni integritet BiH, kao i Republike Srpske u okviru nje, jer poštujemo oba entiteta i sva tri naroda. Očekujemo identično poštovanje kada je reč o teritorijalnom integritetu Srbije, što je prilikom glasanja u Savetu Evrope izostalo. Hoćemo da sarađujemo sa svima, čuvajući mir i stabilnost, koji jesu vitalni interes srpskog naroda gde god da živi. To ugrožavaju uvek drugi: videli smo na poslednjem primeru Aljbina Kurtija, koji na teritoriji Severne Makedonije zagovara 'veliku Albaniju', preteći da ceo Balkan uvede u nesreću i stradanje. Na to međunarodna zajednica ne sme da ćuti", poručio je Orlić, a navedeno je u saopštenju. 

Ambsador Vranješ uputio je predsednika Orlića u aktuelnu političku situaciju u BiH, sa posebnim osvrtom na podizanje optužnice protiv predsednika Republike Srpske Milorada Dodika, ocenjujući da je "optužnica primer tiranije, suspendovanja prava, logike i principa demokratije u BiH". 

Naglasio je i da je optužnica protiv legitimno izabranog predstavnika srpskog naroda, podignuta bez osnova, urušava ustavni poredak BiH.

Orlić je tokom sastanka poručio da Srbija smatra da je poštovanje Dejtonskog sporazuma od najvećeg značaja i da, u skladu sa tim, svako narušavanje dejtonskih principa i na njima zasnovanog ustavnog uređenja BiH, Srbija smatra pogrešnim i štetnim.

"Konsenzus dva entiteta i tri konstitutivna naroda je jedini ispravan put, nikako nametanje volje koja dolazi spolja“, poručio je dr Orlić. 

Dodao je da Srbija želi najbolje odnose sa svim narodima, svim ljudima u BiH. 

"Ali smo jasno saopštili da je Srbija danas snažno uz Republiku Srpsku, uz svoj narod i rukovodstvo koje je narod izabrao da čuva dejtonske principe, mir i napredak", rekao je predsednik Narodne skupštine.

Sagovornici su tokom sastanka zajednički pozdravili brojne infrastrukturne projekte koje danas realizuje Srbija u svim opštinama u Republici Srpskoj, kao i u više opština u Federaciji BiH, i istakli značaj zajedničkog rada na velikim projektima kao što su auto-putevi, nove hidroelektrane i aerodrom. 

Orlić je izrazio uverenje da će ambasador Vranješ tokom službovanja u Beogradu i lično doprineti jačanju bilateralnih odnosa Srbije i BiH, kao i dodatnom intenziviranju međuparlamentarne saradnje, navedeno je u saopštenju.