Orlić: Potpisnici pisma za EU, SAD i Veliku Britaniju osvedočeni lobisti nezavisnog Kosova

Vladimir Orlić
Izvor: SNS

Predsednik Skupštine Srbije Vladimir Orlić izjavio je da pismo 56 parlamentaraca, iz više zemalja, upućeno EU, SAD i Velikoj Britaniji, a u kojem se traži pooštravanje politike prema Srbiji zbog Kosova - očigledno svojevrstan pritisak, prenosi RTV.

"Potpisnici su poslanici iz država koji imaju više od 6.000 poslanika, pa vam ukupan broj govori koliki značaj treba pridavati celoj stvari. To što su predsednici nekih odbora, to vam otprilike govori na koji način se treba odnositi i koliki značaj ima. Šta mislite kako bi se postavila i reagovala, na primer, Španija da odavde Borko Stefanović i Ćuta Jovanović pošalju pismo u kom kritikuju španskog premijera i zalažu se za nezavisnu Kataloniju", konstatovao je Orlić i primetio da se "sigurno ne bi potresli baš previše".

On je, u intervjuu za Tanjug, istakao da se na listi potpisnika nalaze i osvedočeni lobisti nezavisnog Kosova.

Kada je reč o radu parlamenta, Orlić je kazao da su poslanici u prethodnih godinu dana usvojili 120 zakona i više od 70 dana proveli u plenumu, navodeći da će sledeća sednica biti zakazana krajem avgusta ili početkom septembra.

Na pitanje u kakvoj atmosferi su radili poslanici u prethodnom periodu, budući da je bilo i incidenata u Domu Narodne skupštine, Orlić kaže da incidenti uvek dolaze sa jedne strane, od narodnih poslanicika koji, kako kaže, predstavljaju partije bivše vlasti.

"Oni koji su najuporniji u ometanju sednica, u psovanju drugih narodnih poslanika, u pokušajima da naprave fizičke incidente, to su oni koje je cela Srbija videla kako jurišaju na predsednika Srbije kada je dolazio da govori o Kosovu i Metohiji, i to na njihov poziv, ali i kako su se zaletali u klupe drugih narodnih poslanika pokušavajući da izazovu fizički incident. To jeste, s jedne strane, slika atmosfere koju smo imali, ali to je pre svega slika onih koji te stvari rade. To sigurno ne može da utiče na ozbiljnu i odgovornu većinu, niti jeste lice Srbije", istakao je Orlić.