Orlić sa ambasadorom Bugarske: Priština sprovodi teror nad Srbima na Kosovu

Vladimir Orlić i Petko Dojkov
Izvor: Narodna Skupština Srbije

Predsednik Narodne skupštine Republike Srbije Vladimir Orlić sastao se danas sa ambasadorom Republike Bugarske u Republici Srbiji Petkom Dojkovim, koga je obavestio "o pritiscima, pretnjama i otvorenom teroru sa kojima se suočava srpski narod na Kosovu".

Orlić je istakao da će Beograd, na čelu sa predsednikom Aleksandrom Vučićem, uprkos nemogućim uslovima, nastaviti da vodi odgovornu politiku mira i dijaloga.

"Predstavnici Srba sa KiM su veoma zabrinuti, jer ono što Aljbin Kurti radi prethodnih dana postaje gore iz dana u dan. Predsednik Srbije se stara da sačuva dijalog i nađe rešenje, dok sa druge strane nailazimo na očigledan pokušaj da se situacija dovede do eskalacije. Potpuno je jasno kakva je čija uloga u ovom trenutku i ko je generator problema, a ko se trudi da sačuva mir. Srbija će biti uz svoj narod", poručio je Orlić.

Orlić i Dojkov razgovarali su i o aktuelnoj situaciji u regionu i daljem unapređenju saradnje u oblastima od obostranog interesa, posebno na planu ekonomije, infrastrukture i energetike, ističući izgradnju gasnog interkonektora između dve zemlje kao jedan od prioritetnih projekata.

Sagovornici su istakli da su bilateralni odnosi Srbije i Bugarske  vrlo dobri, a politički dijalog intenzivan i razvijen. Govoreći o parlamentarnoj saradnji, izražena je spremnost za njeno dalje produbljivanje kroz nastavak dinamične razmene poseta na najvišem nivou, ali i na nivou radnih tela i poslaničkih grupa prijateljstva.

Orlić je iskoristio priliku da tokom sastanka uputi čestitku povodom izbora novog predsednika Narodnog sobranja Republike Bugarske Veždija Rašidova i poželi mu uspeh u radu.

Istovremeno, Orlić je zahvalio Bugarskoj na podršci koju pruža Srbiji u evropskim integracijama i istakao posvećenost regionalnoj saradnji i inicijativi "Otvoreni Balkan" koja obezbeđuje ekonomski podstrek, pod uslovom da se u regionu sačuva mir.

Ambasador Bugarske Petko Dojkov pozdravio je odnos Srbije prema nacionalnim manjinama, postojeći zakonodavni okvir kojima se njihova prava štite, kao i činjenicu da je u okviru nove Vlade Srbije formirano i Ministarstvo za ljudska i manjinska prava i društveni dijalog. Izrazio je nadu da će srpska strana nastaviti da pruža potrebne uslove za primenjivanje prava bugarske nacionalne manjine, u skladu sa najboljim evropskim praksama.

Sagovornici su tokom sastanka govorili i o mogućnostima za dalje intenziviranje već odlične robne razmene i zajednički ocenili da sektor turizma ima veliki potencijal za doprinos ukupnom ekonomskom razvoju obe zemlje, te je bilo reči o unapređenju saradnje i u ovoj oblasti.