Orlić sa Žiofreom: Beograd konstruktivan, Priština daje sve od sebe da dijaloga ne bude

Emanuel Žiofre i Vladimir Orlić
Izvor: Skupština Srbije

Predsednik Skupštine Srbije Vladimir Orlić sastao se sa šefom Delegacije EU u Srbiji Emanuelom Žiofreom i tom prilikom izjavio da je Beograd uvek konstruktivan, dok prištinska strana daje sve od sebe da dijaloga ne bude, čak otvoreno preti poništenjem preuzetih obaveza. 

Kako je saopštila Skupština Srbije, Orlić je ocenio da je uvek važno naglasiti odgovornost zbog stagnacije u dijalogu između Beograda i Prištine. 

"Treba biti fer i reći zašto po ovom pitanju nema napretka. Beograd je uvek konstruktivan, pokazuje ozbiljnost i odgovornost, dok prištinska strana daje sve od sebe da dijaloga ne bude, čak otvoreno preti poništenjem preuzetih obaveza“, istakao je Orlić.

Žiofre je na sastanku Orliću predao Izveštaj Evropske komisije o Srbiji za 2022. godinu.

Predsednik Skupštine je zahvalio Evropskoj komisiji na napornom radu koji je uložen u ovaj sveobuhvatan izveštaj. 

"Samo u jednoj oblasti ocena nije pozitivna, reč je o usklađivanju sa evropskom spoljnom i bezbednosnom politikom, dok je u svim ostalim oblastima generalno zabeležen napredak. Konstatovan je i značajan doprinos Skupštine Srbije koji se odnosi na ustavne promene, reformu pravosuđa i postignute rezultate kroz međustranački dijalog. Pozdravljamo i činjenicu da je Evropska komisija potvrdila spremnost za otvaranje Klastera 3 - Кonkurentnost i inkluzivni rast. Takođe, notiran je i napredak u oblastima iz Klastera 1, koji se odnosi na vladavinu prava - borba protiv korupcije, organizovanog kriminala i politički kriterijum", poručio je Orlić.

Dodao je da strateško opredeljenje Srbije ostaje članstvo u EU, a da će pored parlamenta na ovom tom pitanju raditi i Vlada Srbije nakon što bude izabrana. 

"Srbija je u tom smislu spremna da podeli svoja iskustva sa drugim zemljama i pruži podršku na njihovom evropskom putu", naveo je Orlić.